Bijna tien overlijdens per dag (Sciensano)

Het gemiddeld aantal mensen dat in België per dag overleden is aan de gevolgen van Covid-19 is in de voorbije periode weer toegenomen. In de week tot en met 9 oktober waren er gemiddeld 9,6 sterfgevallen per dag, of 16 procent meer dan de week ervoor.

Het aantal besmettingen steeg met 10 procent, tot dagelijks gemiddeld 2.095. Van de uitgevoerde testen was 5,1 procent positief. Dat blijkt  uit de voorlopige cijfers van Sciensano.

Het aantal besmettingen steeg met 10 procent, tot dagelijks gemiddeld 2.095. Van de uitgevoerde testen was 5,1 procent positief. 

Het aantal ziekenhuisopnames is daarentegen gedaald: in de periode van 6 tot 12 oktober is er sprake van dagelijks gemiddeld 56,1 opnames, een daling met 6 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. Er liggen nu 767 mensen in het ziekenhuis, van wie 200 op de afdeling intensieve zorg. Zo'n 111 patiënten hebben ademhalingsondersteuning nodig. 

Brussel nog steeds slechtste leerling

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat goed is voor meer dan een kwart van die 200 coronapatiënten op de intensive care, wordt momenteel 20 procent van het totaal aantal erkende bedden op intensieve zorgen ingenomen door COVID-19-patiënten. De provincies Waals-Brabant en Luik komen in de buurt met 17 procent en de provincie Luxemburg volgt met 16 procent. Ter vergelijking: in de Vlaamse provincies schommelt die bezettingsgraad tussen de 3 en 8 procent en het nationale gemiddelde bedraagt 10 procent.

Sinds de start van de pandemie is er volgens de teller op het COVID-dashboard van Sciensano sprake van 25.713 overlijdens en werden 80.336 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Het reproductiegetal ligt met 0,98 net onder 1. 

Zo'n 74,9 procent van alle Belgen kreeg inmiddels een eerste vaccindosis, 73,5 procent is volledig gevaccineerd. Het Brussels Gewest is met een flinke achterstand op de andere regio's nog steeds de slechtste leerling van de klas met respectievelijk 55,7 en 53,1 procent, Vlaanderen voert de ranglijst aan met respectievelijk 80,4 en 79,6 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.