"Besmette persoon die gecontacteerd wordt, meldt één of geen hoogrisicocontact"

Sinds kort is in ons land het contactonderzoek in voege, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus op te volgen en nieuwe besmettingshaarden zo snel mogelijk in de kiem te smoren. "Per besmette persoon die gecontacteerd wordt, krijgen we echter maar één of geen hoogrisicocontact gemeld", stelde viroloog Steven Van Gucht  op de persconferentie van het Nationale Crisiscentrum. Hij deed een oproep om "volledig open kaart te spelen" in verband met de contacten die iemand gehad heeft tijdens de besmettelijke periode.

"Dit is een volledig anoniem proces. U zal nooit berispt worden, of bestraft of beoordeeld worden wanneer u bijvoorbeeld meer contacten hebt gehad dan feitelijk toegelaten", aldus Van Gucht. Als we het systeem van contactonderzoek optimaal kunnen laten werken en zoveel mogelijk contacten kunnen in kaart brengen, dan kunnen we het virus optimaal onder controle houden en kunnen we een tweede golf vermijden, zei de viroloog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.