ZNA weigert niet-gevaccineerde sollicitanten

De Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA neemt alleen nog nieuwe werknemers aan die gevaccineerd zijn tegen corona. De regeling geldt voor alle jobs van het ziekenhuisnetwerk, dus niet alleen voor zorgpersoneel. Dat zei Antwerps schepen van Gezondheidszorg en ZNA-voorzitter Els van Doesburg (N-VA) in het Journaal van VRT.

Er wordt gewerkt aan een wet om een coronaprik te verplichten voor het zorgpersoneel, maar daar wil de Antwerpse ziekenhuisgroep niet op wachten, luidt het nog. Wel geldt de maatregel niet voor wie nu al werkt voor de ziekenhuisgroep. Maar voor nieuwkomsers wordt hij al sinds vorige maand toegepast.

"En bij voor zover ik weet hebben we nog niemand moeten afwijzen", zegt voorzitter Van Doesburg. "We hebben bij ZNA sowieso al een hoge vaccinatiegraad van 95 procent. We zouden dat mooie cijfer niet naar beneden willen trekken door mensen in dienst te nemen die niet gevaccineerd zijn."

Of dit alles juridische waterdicht is, zal blijken de komende maanden. Er is immers (nog) geen wet die het vaccin verplicht voor het zorgpersoneel. De voorzitter van de Antwerpse ziekenhuisgroep kijkt dan ook uitdrukkelijk naar federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om het wettelijk kader snel te creëren.

Van Doesburg verantwoordt het initiatief als volgt: "In een ziekenhuis zit je met de meest kwetsbare mensen. Die mensen en ons personeel moeten we beschermen",  "Als je komt solliciteren bij een ziekenhuis en je wil in de zorg werken, ben je niet geschikt om bij ons te komen werken als je niet gevaccineerd bent."

Als het van minister Vandenbroucke afhangt komt de wettelijke verplichting er nog voor Kerstmis, zei hij eerder in "Terzake".  Bij ZNA vragen ze overigens dat iedereen die komt solliciteren gevaccineerd is tegen corona, ook mensen die niet meteen met patiënten in aanraking komen. "In een ziekenhuis werkt men in een keten. Het is niet zo dat de verpleging nooit in contact komt met administratie", luidt de verklaring.
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.