Ziekenfondskosten stijgen veel meer dan inflatie

De verplichte aanvullende ziekenfondsverzekering wordt dit jaar gemiddeld 3,1% duurder, blijkt uit een navraag van De Standaard. Veel nieuwe voordelen komen daarvoor niet in de plaats. De inflatie stijgt maar met 1,3%.

Wie zich aansluit bij een regulier ziekenfonds, moet daar ook een aanvullende verzekering bijnemen. Die geeft recht op een waslijst aan terugbetalingen, waaronder brillenglazen, remgeld voor kinderen, orthodontie, psychologische begeleiding en ostheopathie. Voor die dienstverlening betaalt een Vlaming in 2020 gemiddeld 89,68 euro per jaar, blijkt uit een navraag van De Standaard. Dat is 3,1% meer dan in 2019. De stijging ligt een pak boven de inflatie (1,3%).

Symbio is met een bijdrage van 131,76 euro het duurst, gevolgd door het Onafhankelijk Ziekenfonds en Partena. De Limburgse afdeling van de Socialistische Mutualiteiten is met 76,80 euro de goedkoopste, maar tekent wel voor de grootste prijsstijging.

MInder toelage administratiekosten

Ondanks de prijsstijging bieden de ziekenfondsn niet veel nieuwe voordelen aan. "Eigenlijk is er geen ruimte voor nieuwigheden", zegt Jürgen Constandt, algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. "Dat merk ik ook bij de concullega's."

De ziekenfondsen hebben de afgelopen beleidsperiode een aanzienlijke daling van de toelage voor administratiekosten moeten slikken. De basisdotatie is gedaald, terwijl de lonen, de ziekte-uitgaven en het aantal Belgen gestegen zijn. Ziekenfondsen compenseren een deel van de besparingen via de ledenbijdragen, stelt Constandt vast.

Eerder al trok het Rekenhof het toekomstpact tussen de ziekenfondsen en Maggie De Block in twijfel als het gaat om het ingebouwde mechanisme ‘financiële verantwoordelijkheid’. Dat mechanisme moet hen financieel responsabiliseren, maar het Rekenhof trekt de effectiviteit daarvan in twijfel.

> Lees ook: al ruim driekwart miljard in ziekenfondspot

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.