Drie nieuwe Waalse ministers bevoegd voor gezondheid

Ooit liet Volksgezondheidsdirecteur Pedro Facon tijdens de afgelopen legislatuur noteren: "Negen gezondheidsministers voor België komt overeen met ruim 2000 voor China." Hij kan zijn berekening alvast bijstellen voor Wallonië dat relatief minder inwoners telt maar wel drie gezondheidsministers een postje gunt. De versnippering ten top.
Het gaat om drie vrouwen, netjes verdeeld over PS, MR en Ecolo. Op puur Waals niveau is Christie Morreale, PS, de uitverkorene. Een poulain van Laurette Onkelinx. Ze deelt met haar trouwens ook haar temperament en vechtlust. Op zeer jonge leeftijd werd Christie Morreale opgemerkt door voorzitter Elio Di Rupo die haar in 2003 voorstelde om een van de vice-voorzitters van de partij te worden. Toen was ze pas 28. Met een score van 13.287 stemmen veroverde ze haar plaats tussen de lokale socialistische boegbeelden.
De Federatie Wallonië-Brussel dan. Daar is Bénédicte Linard (43) (Ecolo) in de prijzen gevallen. Een romaniste van opleiding en ze verdiende eerder haar sporen in het Franstalige onderwijs. Ze trad in 2009 in de politiek op het kabinet van de Waalse minister Jean-Marc Nollet.
Ze raakte betrokken bij de lokale politiek in Edingen in 2012, alvorens burgemeester Olivier Saint-Amand te vervangen in het Waalse parlement. Tussen 2014 en 2018 was ze schepen van Financiën.

Tot slot sleept de liberale Valérie Glatigny de bevoegdheid in de wacht over de universitaire ziekenhuizen.

Nu nog een excellentie voor de Duitstalige gemeenschap...

  • Photos: © Belga

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.