Riziv-tegemoetkomingen PCR-testen tijdens zomer

In de zomer van 2021 wil de overheid reizen en culturele evenementen mogelijk en toegankelijk maken voor iedereen. Daarom voorziet het Riziv tussen 1 juli en 30 september een tegemoetkoming voor PCR-testen voor iedereen die nog niet de kans kreeg zich volledig te laten vaccineren en zo immuniteit te verwerven. Testen blijft gratis voor wie een voorschrift heeft of testcode.

Symptomen of na risicocontact
PCR-testen uitgevoerd volgens de testrichtlijnen (symptomatische personen, hoog risicocontacten, pre-hospitalisatie, terugkerende reizigers uit rode zones) blijven volledig vergoed door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging.

Hoe krijgen uw patiënten hun test terugbetaald?

Wie een test voorgeschreven kreeg of een activatiecode van 16 karakters via SMS ontving na het invullen van het Passenger Locator Form (PLF), of doorgestuurd werd door de contactonderzoekers na bijvoorbeeld een risicocontact of na terugkeer uit een rode zone, betaalt niets. De laboratoria verrekenen dit rechtstreeks met het ziekenfonds (derdebetalersregeling)

Voor wie vertrekt naar het buitenland of deelneemt aan een groot cultureel evenement
Wie volledig gevaccineerd is, zal een Europees digitale coronacertificaat kunnen ontvangen waarmee men makkelijker vrij kan reizen tussen de EU-lidstaten. Ook voor de deelname aan grote culturele evenementen kan dat certificaat vereist zijn. In dat geval is geen test nodig.

Wie nog niet (voldoende) gevaccineerd is, kan via een recente negatieve PCR-test ook het Europees digitale coronacertificaat verkrijgen. Kinderen van 6 tot 17 jaar en personen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren hebben recht op een tegemoetkoming voor 2 PCR-testen uitgevoerd van 1 juli tot 30 september 2021.

Via mijngezondheid.be zijn de testcodes te krijgen waarmee de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging de test vergoedt. De testcode is 10 dagen geldig. Meer informatie over het verkrijgen van deze testcodes vindt u hier.
Bekijk ook steeds de website van Buitenlandse Zaken om na te gaan wat de meest recente reisadviezen en vereisten zijn om naar bepaalde landen te reizen.

Wie een extra PCR-test nodig heeft, (zonder tegemoetkoming) betaalt een maximumtarief van 55 euro voor deze testen (inclusief staalafname en andere kosten), en 120 euro voor snelle PCR-testen waarbij het resultaat binnen de 3 uur beschikbaar is na de staalafname.

Deze betalende testen kan men hier aanvragen of door contact op te nemen met een laboratorium of testcentrum.

Zorgverleners met vragen over de terugbetaling van zorg in het kader van de strijd tegen Covid-19 kunnen terecht op covid19@riziv-inami.fgov.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.