Ri De Ridder nieuwe kabinetschef Frank Vandenbroucke

Volgens doorgaans welingelichte bronnen zou dr. Ri De Ridder de nieuwe kabinetschef worden van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Daarmee zou hij net als zijn baas een spectaculaire comeback maken.

Tot voor kort was dr. De Ridder immers nog actief als directeur-generaal afdeling gezondheidszorg dienst geneeskundige verzorging van het Riziv nadat hij een eerste keer adviseur en kabinetschef was bij Volksgezondheid en Sociale Zaken (1997-2005). Dat in eerste instantie bij Laurette Onkelinx en nadien bij niemand minder dan... Frank Vandenbroucke. Zijn opvolging nadat hij de pensioenleeftijd bereikte in 2017, liep niet van een leien dakje zodat hij er nog even een vervolg aan breide. Uiteindelijk ging De Ridder toch met pensioen in 2018.

Chronisch zieken

Bij die gelegenheid werd hij door ons geïnterviewd. Hij noemde als zijn belangrijkste verwezenlijkingen de betere bescherming van chronisch zieken en de aanpassing van de derde betaler. Onlangs schreef hij daarover trouwens een boek: 'Goed ziek". "De healthdata-strategie is nog een realisatie: alle verbindingen tussen ziekenhuizen onderling betekenen een flinke stap voorwaarts."

"Ik mag zeker ook de maximumfactuur chronisch zieken niet vergeten, de vereenvoudiging van het remgeld voor de huisartsen, tandartsen, logopedisten en weldra voor de kinesitherapeuten, het Witboek toegankelijkheid, het feit dat men meer en meer rekening houdt met patiëntenorganisaties, de ontwikkeling van onze relaties met het Kenniscentrum (KCE), case management die maakte dat patiënten sneller ontslagen konden worden uit  het ziekenhuis ... kortom, ik ben iemand die houdt van en durft te werken met langetermijnprojecten.”

Innovatie

De Ridder toonde zich toen ook al een voorstander van m-health dat intussen sterk is ontwikkeld. "Ik ben helemaal niet bang voor innovatie en zelfs als we vandaag nog niet goed weten wat de plaats van m-health zal zijn, ben ik er zeker van dat ze een cruciale rol zal spelen in de empowerment van de patiënt. Net zoals dat geldt voor de volledige toegang tot zijn dossier. En dat ze de weg naar gepersonaliseerde zorg zal vergemakkelijken.”

Op de vraag wat hem bijbleef tijdens zijn leven als cabinetard, antwoordde hij dat hij zeer veel intellectueel genoegen ondervond in de vier jaar op het kabinet van... Frank Vandenbroucke: "Voor mij een periode met een echt visionair beleid. Nadien was dat helaas veel minder het geval." 

Opvolger

Terug naar de plaats die intussen opgevuld moest worden bij het Riziv want die stond zowat drie jaar vacant, tot nu. Brieuc Van Damme, ooit nog adjunct-kabinetschef bij minister De Block, zou zijn gedoodverfde opvolger worden bij het Riziv. Het spel van (politieke) postjes wordt kennelijk weer volop gespeeld.

Voordien voerde dr. De Ridder praktijk als huisarts (1976-2000) en zoals bekend is hij een vurige voorstander van wijkgezondheidscentra. Hij stond ook aan de wieg van de zorgtrajecten.

Een eerste reactie van Paul Callewaert, topman van de socialistische mutualiteiten, die hem uiteraard goed kent: "Dokter De Ridder is via het toenmalige kabinet naar de gezondheidszorg en het Riziv overgeschakeld en nu maakt hij weer de omgekeerde beweging om daar waarschijnlijk zijn carrière af te ronden. Ik wens hem veel succes. Er ligt heel wat eten en drinken op tafel. We zullen het ons moeten laten smaken (lacht)."

Tot op vandaag is dr. De Ridder onder meer actief als voorzitter van Dokters van de Wereld.

> Lees ook: LEIFtime achievement Award voor dr. De Ridder

> Hierbij het 'afscheidsinterview' van dr. De Ridder.

> De Ridder: chronisch zieke ziet gemiddeld 17 verschillende professionals

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 oktober 2020

    Beiden zijn bekwaam al hebben beiden een paar jeugdzonden op hun rode kerfstok gemeen !