"Leger niet getraind voor coronacrisis, te weinig geïnvesteerd in medische component"

"Het leger was niet getraind om te reageren op de coronacrisis. Er lagen geen noodplannen klaar en in de medische component werd de voorbije jaren veel te weinig geïnvesteerd." Dat zegt de nieuwe stafchef van het leger, Michel Hofman, op radio 1.

"Hulp aan de natie" is nochtans een kerntaak van Defensie. “Toch hebben we aangetoond erg wendbaar te zijn, we springen bij waar we kunnen”. Dat gebeurde onder meer in 130 woonzorgcentra en in drie Waalse ziekenhuizen tijdens de tweede golf.
Admiraal Michel Hofman nam de fakkel over in volle coronacrisis. “We verdelen onze inspanningen. Logistiek en in de zorgcentra." Wat de medische staf betreft “zitten we tegen onze limiet, maar het lukt”.

Volgens Hofman “is er de voorbije jaren te weinig aandacht gegaan naar de medische component”. Er lagen in mappen draaiboeken “maar we hebben eigenlijk nooit getraind voor een pandemie als deze”, zegt Hofman.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.