“Kijk alles zorgvuldig na bij nieuwe voorschriftmodellen”

Bijna twee weken na de verplichte invoering van het nieuwe voorschriftmodel en anderhalve maand na het verplicht elektronisch voorschrijven geeft Dirk Broeckx, projectmanager van eenlijn.be, feedback. Er is zeker nog werk aan de winkel tijdens deze voorlopige ‘gedoogperiode’ van het Riziv en de ziekenfondsen. De klok tikt.

Eenlijn.be probeert de interdisciplinaire samenwerking tussen de eerstelijnsactoren binnen de eerstelijnszones te verbeteren. Het wordt daarvoor gesubsidieerd door het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (Vivel). Eenlijn.be spitst zich ook toe op het gebruik van eGezondheidsdiensten met het oog op doelgerichte zorg bij de eerstelijnsactoren. Logisch dus dat ook e-voorschrijven daaronder valt.

Dirk Broeckx, die zelf een apotheek runt in het Antwerpse: “Velen leverden al een mooie inspanning. Maar de ervaringen van vorige week waren dat er nog altijd een pak voorschriften niet in orde zijn. Patiënten komen nog met oude voorschriften aanzetten zonder datum. Ze zijn helemaal niet meer geldig maar worden nog even gedoogd omdat de medicatie vaak dringend nodig is.”

Wat ook voorkomt:  nog heel veel artsen maken nieuwe voorschriften op oude formulieren. Een mengelmoes dus die vooral voorkomt bij specialisten en hier en daar nog bij huisartsen. Vandaar de oproep aan alle artsen om alles toch nog eens na te kijken. Vervang uw oude voorschriften zo snel mogelijk door nieuwe. Het eenvoudigst is om op MyRiziv een aantal nieuwe voorschriften af te drukken. Maak desnoods fotokopieën van de blanco-voorschriften als uw bestelling voor nieuwe modellen bij de drukker, op zich laat wachten. Dat mag voorlopig.

Wat elektronisch voorschrijven betreft: huisartsen moeten papieren formulieren alleen nog gebruiken op huisbezoek, als ze ouder zijn dan 64, bij voorschriften in WZC’s of wanneer Recip-e niet zou werken.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.