Labs kunnen het testen bijna niet meer aan

Het snel stijgende aantal coronabesmettingen zorgt voor problemen bij veel laboratoria die de tests moeten onderzoeken. Een aantal kan de stroom niet meer aan en moet de hulp inroepen van het federale testplatform, waarvoor acht universiteiten instaan. Alleen zitten die vaak ook op hun tandvlees, schrijft De Morgen.

Hierdoor moeten mensen die een test hebben ondergaan, langer wachten op het resultaat. "In bepaalde regio's is het systeem aan het kapseizen", zegt Herman Goossens, directeur van het laboratorium in het UZ Antwerpen, in de krant. "In de provincie Antwerpen kan een aantal laboratoria al niet meer volgen." 

Heel wat labs kloppen aan bij de federale testcentra, maar die hebben onlangs een aanzienlijk deel van hun maandelijkse financiering verloren. De regering schroefde de toelage terug, omdat de labs het minimum van 2.000 tests per dag niet haalden. 

Die beslissing kwam veel te vroeg, vindt Bruno Verhasselt van het UZ Gent. "De kritiek over zogezegde 'geldverspilling' bij het federaal testplatform is nu wel achterhaald door de feiten", zegt hij in De Morgen.

Als de laboratoria op een gegeven punt het aantal tests niet meer aankunnen, dan kan de overheid volgens Goossens nog een beroep doen op grote bedrijven zoals Eurofins. Maar die zouden veel geld kosten. Een andere optie is om het testbeleid aan te passen en minder te testen. "Maar dan varen we eigenlijk blind." 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.