Karel De Crem naar rechter tegen uitsluiting studies geneeskunde

Huisarts Karel De Crem stond herhaaldelijk bij ons aan de klaagmuur om het "discriminerende" toegangsexamen geneeskunde te betwisten. Nu is de maat vol, laat hij weten. Samen met studenten wil hij naar de rechter stappen.

286 Vlaamse jongeren slaagden voor de toelatingsproef, maar mogen de opleiding niet aanvatten omdat het quotum bereikt is (numerus fixus). In Wallonië mogen wel álle geslaagde studenten starten. Vandaar zijn actie, schrijven Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Wie slaagt voor de toelatingsproef om arts te worden, is sedert vorig jaar niet zeker dat hij aan de opleiding kan beginnen. De Planningscommissie van de FOD Volksgezondheid bepaalt hoeveel studenten er in het eerste jaar starten. Zo wil de overheid vermijden dat er te veel dokters zijn voor te weinig Riziv-nummers.

Vlaanderen houdt zich aan die limiet, waardoor 286 geslaagde studenten toch geen geneeskunde mogen studeren. Enkel de 1.205 Vlaamse studenten met de hoogste score zijn zogezegd 'gunstig gerangschikt'. Wallonië doet dat niet: daar mogen álle geslaagde studenten een plaatsje in de aula zoeken, quotum of niet.

Onrechtvaardig en discriminerend, vindt Karel De Crem, huisarts in Aalter. Hij wil de ongelijke behandeling juridisch aanklagen, samen met zoveel mogelijk van de gedupeerde studenten. In afwachting van de quota voor de komende jaren vraagt hij dat alle geslaagde aspirant-studenten alsnog toegang krijgen tot de studies geneeskunde, "aangezien ze hun bekwaamheid al hebben bewezen".

Ook huisartsenvereniging Domus Medica spreekt over ongelijkheid tussen Vlaamse en Waalse studenten en vraagt de regering om daar iets aan te doen.

> Lees ook: het ondraaglijke gedoogbeleid van de Vlaamse regering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.