Huisartsen op ramkoers met Beke en Vandenbroucke

De nieuwe beslissingen over het testbeleid van afgelopen weekend vielen -zacht uitgedrukt- niet in goede aarde bij de huisartsen. “Wij hadden een grondige aanpassing van de teststrategie gevraagd. Maar zoals we gevreesd hadden, is dat niet gebeurd. We hebben dan ook beslist die nieuwe strategie niet te volgen”. Zowel minister Vandenbroucke als Beke reageren afwijzend.

Een verbolgen voorzitter Roel Van Giel zei aan VRT NWS dat de huisartsen hun eigen teststrategie zullen volgen. Eerder stuurde een verenigd syndicaal huisartsenfront (Bvas, Kartel/ASGB en AADM) al een fors waarschuwing naar het interministerieel comité (IMC) dat de maat vol was.

Sterker nog: de huisartsenvereniging verzet zich tegen de nieuwe strategie die de overheid propageerde en gaat een eigen strategie volgen. “Wij hadden zelf een teststrategie uitgewerkt waarbij we hadden voorgesteld om iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad, vijf dagen in quarantaine te plaatsen, en in die tussenperiode de tijd te geven om een testcode en een quarantaine-attest te ontvangen en een test te laten afnemen. Dat gaan we nu ook adviseren aan de huisartsen.”

Drie argumenten
De huisartsenvereniging gaat om drie redenen in tegen de nieuwe teststrategie.

“Ten eerste is het niet realiseerbaar, want er zijn amper hoogrisicocontacten die al na één dag een code krijgen om zich te laten testen. Bovendien is er in testcentra vaak enkele dagen wachttijd”, stelt Roel Van Giel vast.

Ten tweede stellen de huisartsen zich op epidemiologisch vlak vragen bij de nieuwe teststrategie. “Wat als patiënten na een negatieve test op dag één, daarna nog positief worden? Want dat zien we nu toch vaak bij een tweede test.” Door die tweede test achterwege te laten vrezen de huisartsen dat er meer virus zal circuleren. 

Ten derde worden de huisartsen door de nieuwe strategie helemaal niet ontlast van het vele werk dat ze nu al hebben. “Integendeel, het legt nog meer druk, want patiënten op dag één testen is helemaal niet realiseerbaar”, besluit Van Giel. 

Beke reageert
Domus Medica had dus ook gevraagd om maar één keer meer te testen, maar wel na vijf dagen. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) legde in “Het journaal” uit waarom hij en zijn collega’s er dan toch voor gekozen hebben om op dag één te laten testen.

“Als je iedereen d’office in quarantaine zet zonder getest te worden, heeft dat heel wat gevolgen. Niet alleen economische gevolgen, maar ook voor de mensen in de kinderopvang, de zorg en de vaccinatiecentra. Als je die allemaal in quarantaine zet, vrees ik dat we ongelooflijk veel problemen zullen krijgen.”

“Daarom - en ook om het eenvoudig te houden voor de mensen - beslist om de huidige strategie aan te houden en zo snel als mogelijk te testen.” En, dat is in de praktijk niet altijd op dag één, zo nuanceert de minister. Wie niet gevaccineerd is, moet zich op dag zeven nog laten testen. En als je wel gevaccineerd bent, moet je volgens Beke nog voorzichtig blijven en je contacten zoveel mogelijk beperken. “Zo kunnen we de huisartsen toch wel helpen.”

"Het gaat om een tijdelijke maatregel, benadrukte Vandenbroucke van zijn kant. "Een test op dag 1 en dag 7 was theorie aan het worden, men kon niet meer volgen. Vanaf dinsdag geldt nu dat wie gevaccineerd is en een hoogrisicocontact had, zich zo snel mogelijk moet laten testen." In de praktijk zal die test, op dag 2, 3, 4 of 5 zijn, maar door de tweede test op dag 7 te laten vallen, komt er capaciteit vrij om mensen met symptomen snel te laten testen, aldus Vandenbroucke.

"Het dreigement van de huisartsen om de nieuwe strategie niet toe te passen en hun eigen beleid te volgen, kunnen ze niet hardmaken", zei Vandenbroucke. "De huisartsen kunnen niet zomaar een andere strategie organiseren." Het nieuwe testbeleid is niet optimaal, gaf hij nog toe, "maar het is de bedoeling om snel schakelen en snel testcapaciteit vrij te maken voor mensen met symptomen".

> "Huisartsen kunnen niet zomaar een andere strategie organiseren" (Vandenbroucke)

> Syndicaal huisartsenfront: Overlegcomité laat huisartsen stikken - laatste kans!

> "Luister naar wie in de modder staat!" (Stijn Geijsenbergh)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.