Griepgevallen dalen maar zitten nog steeds boven epidemische drempel

Tussen 17 en 23 februari hebben 393 mensen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid). Hun aantal daalde licht tegenover de voorgaande weken, maar de griepepidemie is nog niet voorbij, zegt Sciensano.

Om van een griepepidemie te spreken, moet de epidemische drempel van 153 raadplegingen per 100.000 inwoners twee weken op rij worden overschreden. Dat was het geval sinds 5 februari. De griepintensiteit is momenteel gemiddeld.

Het totaal aantal griepgevallen daalde deze week opnieuw, maar blijft voorlopig boven de epidemische drempel. Het aantal gevallen steeg echter bij kinderen en ouderen in Wallonië, in Vlaanderen bij jonge kinderen (0 tot 4 jaar) en in Brussel bij personen van 5 tot 64 jaar. De griepepidemie is matig intensief.

Sciensano ontving vorige week 26 stalen vanuit de peilpraktijken (een honderdtal huisartspraktijken verspreid over heel België). In 14 stalen werd het griepvirus bevestigd. De virologische analyses van Sciensano tonen aan dat vooral virussen A(H1N1) en A(H3N2) in omloop zijn.

Daarnaast worden de ernst en de intensiteit van de griepepidemie opgevolgd dankzij een peilnetwerk van 6 ziekenhuizen verspreid over België: 2 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 2 in Wallonië. Zij rapporteren aan Sciensano het aantal opnames voor ernstige acute luchtwegeninfecties bij hun patiënten en sturen luchtwegstalen op ter analyse. In dit stadium van het griepseizoen observeert Sciensano een matig aantal opnames in vergelijking met de vorige 2 seizoenen.

Het aantal ziekenhuisopnames voor griep met ernstige verwikkelingen is iets hoger in vergelijking met de vorige jaren.

De epidemie houdt volgens Sciensano waarschijnlijk nog enkele weken aan. Vervelend is dat mogelijke gevallen van covid-19 moeilijk van griep te onderscheiden zijn, wat viroloog Marc Van Ranst eerder al opmerkte. Een daling van de griepgevallen vermindert eventuele verwarring.

> Lees ook: epidemie covid-19: reactie Marc Van Ranst

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.