Gezondheidshervorming en relanceplan in preformateursnota

De preformateursnota bevat een belangrijk hoofdstuk over de hervorming van de gezondheidszorg, met "een aanzienlijke aanvullende financiering" voor de sector, meldt LN24 vandaag.

Tegen 2030 willen de vooropleiders met name de kloof tussen de mensen met de hoogste en laagste gezonde levensjaren met ten minste 25% verkleinen. Eveneens tegen 2030 vermeldt de nota een doelstelling om het aantal vermijdbare sterfgevallen met 15% te verminderen en dat België weer moet plaatsnemen in de groep van tien Europese landen waar het aantal verwachte levensjaren het hoogst is.

Verder zou het recente fonds voor gezondheidspersoneel 402 miljoen euro krijgen om de werkgelegenheid te stimuleren, de arbeidsomstandigheden van het zorgpersoneel te verbeteren en de verpleegkundigen beter op te leiden. In de nota van de preformateurs wordt ook gesproken over een sociaal akkoord dat is bereikt om "een goede verloning, minder werklast en meer permanente vorming" te halen.

In totaal wordt hiervoor 600 miljoen euro op structurele basis beschikbaar gesteld, plus nog eens 200 miljoen euro voor de geestelijke gezondheidszorg.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.