Euthanasieproces - "We gaan ervan uit dat alles geprobeerd is" (spoedpsychiatrie UZ Gent)

"We gaan ervan uit dat (bij Tine Nys, nvdr.) alles geprobeerd is voor de diagnose borderline, met de toenmalige mogelijkheden." Dat getuigde Gunter Heylens, verantwoordelijke spoedpsychiatrie bij het UZ Gent, gisteravond voor het Gentse hof van assisen.

Volgens de verdediging was Tine Nys uitbehandeld. De twee experts op technisch en medisch-wetenschappelijk gebied aangezocht door de verdediging, Gunter Heylens en Kurt Audenaert, professor in de psychiatrie en ook verbonden aan het UZ Gent, bevestigden dat voor het Gentse hof van assisen. "We gaan ervan uit dat alles geprobeerd is, met de toenmalige mogelijkheden. Wat behandelingen betreft voor borderline, toen in 2010, is het arsenaal maximaal gebruikt", zei Heylens.

"In de psychiatrie zien we heel vaak meerdere diagnoses (bij één persoon, nvdr)", meldde professor Audenaert over de discussie rond borderline of autismespectrumstoornis bij Tine Nys. "De laatste jaren is er veel evolutie in de diagnose autisme, de kennis is erg toegenomen. Belangrijk, het is een spectrum. Er zijn dus bepaalde aspecten van de ziekte aanwezig. (..) Het is geen evidente diagnose. Het is niet 'hebben' of 'niet hebben', het is altijd gesitueerd op een spectrum en moeilijker te stellen dan een borderlinestoornis."

Beide getuigen hadden geen contact gehad met Tine Nys, net als de drie deskundigen die eerder kwamen getuigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.