Euthanasieproces - "Geen onderscheid in levensbeschouwing of geloof bij selecteren jury"

Het eerste euthanasieproces sinds de goedkeuring van de euthanasiewet is gestart met de samenstelling van de jury. Jef Vermassen zal als oudste van de advocaten de potentiële juryleden wraken voor de verdediging, in overleg met alle andere advocaten van de beschuldigden. Assisenvoorzitter Martin Minnaert liet weten dat het hof bij de juryselectie "geen onderscheid in levensbeschouwing of geloof" zal maken.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens de nabestaanden van de vrouw ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Een van de zussen van de vrouw diende klacht met burgerlijke partijstelling in en het gerecht onderzocht de zaak. De familie betwist dat de vrouw leed aan een aandoening die verantwoordelijk zou zijn voor een medisch uitzichtloze toestand van aanhoudend en ondraaglijk fysiek of psychisch lijden.

De raadkamer in Dendermonde besloot dat er onvoldoende aanwijzingen waren voor een assisenproces, maar de burgerlijke partij ging daartegen in beroep. De kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde uiteindelijk dat er voldoende aanwijzingen waren dat de voorwaarden en procedures die de euthanasiewet oplegt, niet nageleefd werden.

De drie artsen werden verwezen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging, waardoor ze in theorie tot levenslange opsluiting riskeren. Het is de eerste keer dat artsen zich daarvoor moeten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

Wraking

Het hof selecteert de kandidaten die uitgeloot kunnen worden, maar tijdens de loting kunnen het Openbaar Ministerie en de verdediging juryleden wraken, zonder dat ze een reden daarvoor mogen opgeven. Advocaat Walter Van Steenbrugge kondigde eerder aan dat hij potentiële juryleden die "heel streng religieus" zijn wil weren, maar niemand maakte tijdens de selectie een geloofsovertuiging bekend. De wet bepaalt in elk geval dat "de bedienaars van een eredienst" niet op de lijst van gezworenen mogen staan.

Omdat er drie plaatsvervangende juryleden zullen zijn, krijgen het Openbaar Ministerie en de verdediging elk acht wrakingen. Advocaat Jef Vermassen zal die voor de verdediging uitvoeren. "Ik zal als oudste de wraking doen, in overleg met alle advocaten van de verdediging", zei Vermassen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.