Eerste euthanasieproces sinds euthanasiewet nakend

Het proces van de drie artsen uit Oost-Vlaanderen die zich voor het hof van assisen moeten verantwoorden voor het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie bij een 38-jarige vrouw in Sint-Niklaas in 2010, start dinsdagnamiddag met de samenstelling van de jury. Het is de eerste keer dat artsen zich daarvoor moeten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

Het openbaar ministerie stelt dat de drie dokters zich schuldig maakten aan vergiftiging, waardoor ze in theorie tot levenslange opsluiting riskeren. 

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens de nabestaanden van de vrouw ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Een van de zussen van de vrouw diende klacht met burgerlijke partijstelling in en het gerecht onderzocht de zaak.

De raadkamer in Dendermonde besloot dat er onvoldoende aanwijzingen waren voor een assisenproces, maar de burgerlijke partij ging daartegen in beroep. De kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde uiteindelijk dat er voldoende aanwijzingen waren dat de voorwaarden en procedures die de euthanasiewet oplegt, niet nageleefd werden. De drie artsen werden verwezen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging.

48 getuigen opgeroepen

De mannelijke dokter die de opzettelijke levensbeëindiging uitvoerde is 59 en woont in Sint-Niklaas. Hij wordt verdedigd door Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche. De twee andere beschuldigden traden op als de voorafgaand aan de levensbeëindiging geraadpleegde artsen. Het gaat om een 58-jarige mannelijke arts uit Sint-Niklaas en een 67-jarige vrouwelijke arts uit Oosterzele. De vrouw, een psychiater, wordt verdedigd door Jef Vermassen en Rudy Arts. De man wordt verdedigd door Frédéric Thiebaut en Philippe De Smet.

Het hof van assisen wordt voorgezeten door Martin Minnaert, kamervoorzitter bij het hof van beroep in Gent. De assessoren zijn Caroline Blomme en Jozefien De Wannemacker, rechters in eerste aanleg in Oost-Vlaanderen. Francis Clarysse, advocaat-generaal bij het het hof van beroep in Gent, vertegenwoordigt het openbaar ministerie.

Voor het proces worden 48 getuigen opgeroepen. Assisenvoorzitter Minnaert wees 21 gevraagde getuigen af omdat ze niet bijdragen tot de waarheidsvinding. 

Jury

Op 14 januari wordt de jury samengesteld voor het hof van assisen in Gent. Daar zal het water al getest worden in de gevoelige zaak, die eerder ook door internationale media gevolgd werd. Het openbaar ministerie en de beschuldigden kunnen juryleden wraken, zonder dat ze een reden daarvoor mogen opgeven. Advocaat Walter Van Steenbrugge kondigde in een interview naar aanleiding van de tv-reeks 'De Twaalf' aan dat hij potentiële juryleden die "heel streng religieus" zijn wil weren, waarna bepaalde media stelden dat de verdediging "alle katholieken" wil wraken. De wet bepaalt in elk geval dat "de bedienaars van een eredienst" niet op de lijst van gezworenen mogen staan.

Voorzitter Minnaert vroeg de advocaten eerder al om bij de essentie van de zaak te blijven. "Is de euthanasie conform de wetgeving gebeurd, zo ja of zo nee? Dat zijn de feiten. (..) Ik vraag ook respect voor de jury, dat het voor de juryleden vatbaar blijft. Voor hen is het belangrijk dat ze inzicht krijgen hoe uw cliënten euthanasie benaderen."

De advocaten maakten ook geen bezwaar tegen de vraag van de voorzitter om zolang de zaak voor het hof loopt, geen interviews toe te staan. "De jury kijkt ook naar televisie", zei Minnaert. "Als een jurylid een raadsman op tv bepaalde verklaringen ziet afleggen, kan die dat meenemen in het beraad. Ik vraag om geen verklaringen af te leggen, want de zaak zal al beladen genoeg zijn." Om de privacyrechten van de beschuldigden te beschermen, zullen tijdens de duur van het proces de audiovisuele media niet toegelaten worden in de toegangsruimte van de assisenzaal, de zaal en de gang op de benedenverdieping naar de assisenzaal.

Het proces zelf start op 17 januari om 14 uur. Dan wordt de akte van beschuldiging voorgelezen. Het verhoor van de drie beschuldigden gebeurt op 20 januari. Tot en met 27 januari worden getuigen verhoord, waarna er gepleit zal worden. Het arrest valt eind januari.

> Lees ook: nakend-euthanasieproces-verdediging-vermoedt-politiek-religieuze-maneuvers

> Lees ook: euthanasieproces-voorzitter-wijst-rene-stockman-en-marc-cosyns-af-als-getuigen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.