Een op de drie intekenaars tegen verlenging abortustermijn is arts

10.953 burgers, 2.520 gezondheidswerkers, 72% vrouwelijke hulpverleners, 33% artsen, 83 hoogleraren: dat is het staal van intekenaars voor de petitie tegen het wetsvoorstel om de momenteel bestaande abortustermijn op te rekken, luidt het bij de initiatiefnemers.
 
Ter herinnering: de Kamercommissie Justitie keurde eind vorig jaar net voor het kerstreces in tweede lezing het wetsvoorstel rond de versoepeling van de abortuswet goed.

De tekst moet nu langs de plenaire vergadering. Het bewuste wetsvoorstel wil de termijn voor abortus optrekken van twaalf tot achttien weken. De verplichte bedenktijd zou verlaagd worden van zes dagen naar twee dagen en abortus zou volledig uit de strafwet worden gehaald. Het voorstel krijgt de steun van een meerderheid van socialisten, groenen, liberalen, PVDA en DéFI. N-VA, CD&V en Vlaams Belang zijn tegen het voorstel.

Door de termijn te verlengen "creëert het voorstel een lange periode met mogelijk belangrijke gevolgen voor de vrouw", hekelen de initiatiefnemers van de petitie. 

De petitie vindt u hier.

Maar de meningen zijn verdeeld, zoveel is duidelijk. Tegenover deze antistemmen staan  zowat 1.500 zorgverleners die een petitie van de vrijzinnige koepel deMens.nu ondertekenden om het voorstel te steunen. Die petitie is al door bijna 18.500 mensen ondertekend, klonk eind vorig jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.