Coronavirus - Mogelijk meer dan 40.000 al besmet, Belgen kunnen gerepatrieerd worden

Meer dan 40.000 mensen kunnen nu al besmet zijn met het coronavirus volgens berekeningen van wetenschappers van de Universiteit van Hongkong (HKU). Ze vragen regeringen om "drastische" maatregelen tegen de verdere verspreiding. De Belgen in de Chinese provincie Hubei waar het virus de voorbije dagen al tientallen dodelijke slachtoffers maakte, kunnen gerepatrieerd worden.

In totaal zijn in China 2.744 gevallen met het coronavirus officieel bevestigd. Maar volgens de onderzoekers kan het werkelijke aantal vele malen hoger liggen. Op het Chinese Nieuwjaar, dat zaterdag werd gevierd, zou het aantal besmettingen waarschijnlijk tussen de 25.000 en 26.000 liggen. Rekening houdend met de incubatieperiode en mensen die momenteel dus nog geen symptomen vertonen, zouden dat er theoretisch gezien al 44.000 kunnen zijn.

Piek in april en mei

"We moeten ons voorbereiden op het feit dat deze specifieke epidemie een wereldwijde epidemie wordt", zei Gabriel Leung, hoofd van het onderzoeksteam. Volgens Leung zouden het aantal besmettingen bovendien elke zes dagen kunnen verdubbelen, waardoor er een piek zou zijn in april en mei in Wuhan en andere getroffen regio's.

Volgens Leung volstaan de maatregelen die de Chinese overheid heeft aangenomen niet om de uitbreiding van de epidemie naar andere megasteden in te dijken. "Er moeten zo snel mogelijk belangrijke en drastische maatregelen komen om de volksverhuizingen te beperken", aldus Leung. Het virus heeft ondertussen meer dan 80 levens geëist en heeft zich reeds verspreid tot in een twaalftal landen.

Belgen in de provincie Hubei kunnen gerepatrieerd worden als ze dat wensen. In Hubei maakte  het coronavirus de voorbije dagen al tientallen dodelijke slachtoffers. "De repatriëring gebeurt volledig op vrijwillige basis. De Belgen moeten zo snel mogelijk laten weten of ze geïnteresseerd zijn", klinkt het. Een vijftiental Belgen zouden er verblijven.

In de getroffen stad Wuhan zouden twee Belgen verblijven, in de rest van de provincie een dertiental.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.