Corona-uitbraak in kerncentrale van Doel: minstens 26 personeelsleden in quarantaine

Minstens 26 personeelsleden van de kerncentrale van Doel zijn besmet met het coronavirus. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel. Om te vermijden dat de uitbraak te veel kritiek personeel doet uitvallen, moeten medewerkers voortaan thuiswerken als dat mogelijk is.

De positief geteste medewerkers worden in quarantaine geplaatst en de kerncentrale doet aan contactopsporing om de corona-uitbraak verder in kaart te brengen.

De evolutie van het aantal besmettingen dwingt de directie om maatregelen te nemen zodat het aantal besmettingen in de kerncentrale niet verder oploopt. Van de 26 besmette personeelsleden werken 12 mensen in dienst van Engie Electrabel, de 14 anderen voeren op de nucleaire site opdrachten uit voor externe firma's. "De besmette medewerkers zijn allemaal thuis in quarantaine", zegt de directie van de kerncentrale.

Veiligheid voorlopig niet in het gedrang

Onder de uitgevallen medewerkers zijn ook personeelsleden die belangrijke taken vervullen in de kerncentrale. Toch beklemtoont de directie dat de veiligheid van de kerncentrale voorlopig niet in het gedrang is. "Onze absolute prioriteit is het garanderen van de nucleaire veiligheid en blijven bijdragen tot de bevoorradingszekerheid."

Dagelijks komen zowat 400 personeelsleden ter plaatse op de site van de kerncentrale in Doel. Om te vermijden dat het virus in de wandelgangen nog meer slachtoffers maakt, zijn de 26 besmette personeelsleden in quarantaine geplaatst. Al het personeel moet sinds begin deze week zoveel mogelijk van thuis werken, indien hun functie dat toelaat.

Uitgebreide draaiboeken

Om strategisch belangrijke infrastructuur draaiende te houden, zijn er uitgebreide draaiboeken zodat ook kritieke functies, zoals het controleren van de kernreactoren of het onderhoud van cruciale technische installaties, niet in het gedrang komt.

Toch is het van belang dat het personeel op de strategisch belangrijke site niet massaal uitvalt door de uitbraak. "Elke besmetting is er een te veel", klinkt het nog bij een woordvoerder. Het is de eerste keer dat 26 personeelsleden positief testen op het virus. Bij de eerste besmettingsgolf, dit voorjaar, is het nooit tot gelijkaardige aantallen gekomen. "Het aantal besmettingen op onze sites is tot nu toe steeds heel laag gebleven", zegt de directie van de kerncentrale.

Voorlopig is bij 26 personeelsleden een besmetting vastgesteld. Het is niet uitgesloten dat dat cijfer de komende dagen verder oploopt. "Het huidige aantal besmettingen kan natuurlijk ook niet los van de bredere context gezien worden, met het hoge aantal nieuwe gevallen vastgesteld in de afgelopen week", verklaart de directie. "We blijven de situatie monitoren van dag tot dag, zodat we de maatregelen indien nodig kunnen bijsturen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.