Betrouwbare info in strijd tegen vaccin-twijfel (campagne CM)

Een Belg op de vijf twijfelt aan de veiligheid van vaccins, blijkt uit wereldwijd onderzoek van de Britse medische ngo Wellcome.  Om te voorkomen dat mensen hun vertrouwen in vaccinatieveiligheid verliezen, start CM Gezondheidsfonds met een grote infocampagne.

‘Door je te laten vaccineren doe je niet alleen jezelf een cadeau, maar ook alle mensen rondom jou’, zegt CM-gezondheidsexperte Joyce Braem.

Volgens de meest recente gezondheidsenquête van Sciensano toont slechts de helft van de Belgen zich bereid om zich te laten vaccineren tegen COVID-19 en 33 procent twijfelt. 17 procent is het niet van plan. Nu mag de enquête wel dateren van voor de hoopvolle testresultaten van enkele vaccins, er is duidelijk nog een lange weg te gaan.

Fake news

‘Correcte informatie zal hoe dan ook de sleutel zijn om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren’, weet Joyce Braem. ‘Over vaccins, niet alleen over dat tegen COVID-19, doen heel wat misverstanden de ronde. Soms gaat het ronduit om fake news.  De enige manier om valse geruchten tegen te gaan, is ze op alle mogelijke manieren te blijven weerleggen met correcte en wetenschappelijke informatie.’

Dat is ook in ons land nodig, toonde een wereldwijde studie van Wellcome in 2019, een jaar voor de coronacrisis. Wellcome is een Britse ngo die onderzoek doet naar de houding van de bevolking tegenover wetenschap en gezondheid. 21 procent van de Belgen gaf in het onderzoek aan te twijfelen over de veiligheid van vaccins. Daarmee scoort ons land slechter dan het gemiddelde.

Absoluut vertrouwen

‘Nochtans mogen we er absoluut op vertrouwen dat vaccinatie veilig is’, gaat Joyce Braem verder. ‘Vaccins moeten, net als geneesmiddelen trouwens, aan enorm strenge eisen voldoen voor ze op de markt mogen komen. Bij de toediening ervan kunnen milde bijwerkingen optreden, maar die wegen niet op tegen de bescherming die ze bieden tegen ernstige ziektes zoals mazelen, bof, polio, kinkhoest, hersenvliesontsteking of griep. Sommige van die ziektes kunnen tot levenslange complicaties leiden of zelfs dodelijk zijn.’

‘Zeker kwetsbare mensen, zoals ouderen, zwangere vrouwen of kleine kinderen moeten extra voorzichtig zijn. En ook voor hen is het van belang dat we ons massaal laten vaccineren.

Door groepsimmuniteit is niemand nog vatbaar voor de ziekte. Dat is bijzonder belangrijk omdat sommige mensen zich nu eenmaal niet kunnen laten vaccineren. Wie bijvoorbeeld een kankerbehandeling ondergaat, kan door een verzwakt immuunsysteem geen vaccin toegediend krijgen. Door ons te laten vaccineren beschermen we dan ook andere mensen, in het bijzonder zij die kwetsbaar zijn.’

Om de vaccinatiegraad in ons land zo hoog mogelijk te houden en het vertrouwen van de Belg in de veiligheid van vaccins op te krikken, zal CM Gezondheidsfonds de komende weken via allerlei communicatiekanalen betrouwbare informatie verspreiden over vaccinaties zoals op de eigen site.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.