Apothekers een coronavaccin laten toedienen? Bvas waarschuwt de regering

Bvas verzet zich met klem tegen het voorstel van minister Vandenbroucke om apothekers de toelating te geven om in hun officina het coronavaccin toe te dienen. Dit houdt ernstige risico’s in voor de patiënten. Het is bovendien een regelrechte kaakslag aan het adres van de artsen, protesteert de Bvas.

Apothekers de toelating geven om in hun apotheek te vaccineren, houdt ernstige gezondheidsrisico’s in voor de bevolking. Vaccineren is een medische handeling die alleen door artsen of door verpleegkundigen onder het toezicht van artsen uitgevoerd kan worden.

"Wegens het risico op nevenwerkingen, contra-indicaties en complicaties is het vereist dat een arts aanwezig is die snel kan diagnosticeren en behandelen", luidt de stelling van het artsensyndicaat. Een apotheker heeft die competenties niet en een korte spoed-opleiding tot vaccinator zal daar weinig aan veranderen."

Takenpakket onverantwoord uitbreiden

Het is overigens zeer de vraag wat die zogenaamde opleiding voorstelt, aldus de Bvas. De apothekers lobbyen al langer om zelf te mogen vaccineren tegen corona. Het syndicaat verdenkt hen ervan dat ze willen hun takenpakket op een onverantwoorde manier willen uitbreiden ten koste van de artsen. Vandaar: "Laat de farmacie over aan de apothekers en de geneeskunde aan de artsen."

Naast de kwestie en denigrerend

Bvas-voorzitter Luc Herry komt goed onder stoom als hij de apothekerslobby ervan beschuldigt dat ze voortdurend drogredenen aanhaalt zoals het argument dat ze de drempel naar vaccinatie wil helpen verlagen. "Dat is naast de kwestie: het probleem is niet dat er een tekort aan vaccinatoren zou zijn. Het probleem is dat niet iedereen zich wil laten vaccineren. Zolang men de vaccinatie niet verplicht stelt - en dat niet alleen voor zorgverleners maar voor de hele bevolking - heeft het geen zin om bijkomende vaccinatoren op te leiden."

"De artsen hebben het gehad met de denigrerende manier waarop de regering hen systematisch miskent. Ze zijn meer en meer gedegouteerd over slechte regeringsbeslissingen waarover ze niet eens gehoord werden. De regering is gewaarschuwd: dit zou weleens de spreekwoordelijke druppel te veel kunnen zijn." 

> Apothekers kunnen binnenkort coronavaccins toedienen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.