85% van de 55-plussers voelt zich ‘eeuwig’ jong. Waarom?

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Ouderen worden de resultaten bekendgemaakt van een een grote enquête in juli bij 55-plussers over gezond ouder worden bij meer dan 2000 Vlaamse senioren. Vier op de vijf senioren voelen zich niet oud. Een kwart consulteert in dat verband geregeld een arts.

De enquete liep op SeniorenNet.be in samenwerking met Bayer. Blijkbaar hebben de senioren het geheim ontdekt voor een lang leven en passen ze dat op zichzelf toe. Bijna zes op de tien blijven gezond bewegen, ruim een derde zelfs meer dan 4 keer per week. Te melden dat 93% van de respondenten ouder was dan 60.

Ouder worden is zeker een thema dat hen bezighoudt. Ruim zeven op de tien denken na over de toekomst en staan stil bij hun toenemende leeftijd. 43% van de respondenten heeft er vrede mee, 38% is een beetje bezorgd, maar slechts een op negen is er bang voor. Afhankelijk zijn van anderen (45%), een verzwakte mentale gezondheid (27%) en niet mobiel zijn (24%), zijn de moeilijkheden die het meest angst inboezemen. Een ernstige ziekte ontwikkelen staat pas op de vierde plaats.

Gezond ouder worden: kwart consulteert arts

Acht op de tien senioren voelen zich ook daadwerkelijk gezond. Hoe ze dat doen?

  • bewegen (59%),
  • gezond eten (43%),
  • niet roken (38%),
  • voldoende slapen: 7 à 9 uur (28%),
  • de dokter consulteren (24%),
  • weinig of geen alcohol drinken (24%),
  • deelnemen aan sociale activiteiten zoals evenementen, concerten, afspraken met vrienden en uitgaan (23%).

“Dit zijn stuk voor stuk factoren die je inderdaad langer, maar vooral – en belangrijker – beter laten leven,’ beaamt Prof. Dr. Thomas Vanassche, cardioloog UZ Leuven. ‘Een gezonde levensstijl kan het risico op hart- en vaatziekten tot wel 80% verlagen. Bovendien werken die aandoeningen ook andere kwalen in de hand zoals die zowel de levenskwaliteit als de levensduur aanzienlijk aantasten, denk hierbij aan diabetes, kankers en depressie.”

Daarnaast geeft meer dan de helft aan dagelijks te lezen of spelletjes te spelen om hun hersenen te trainen. Slechts één op de tien doet dat nooit.

Kiezen voor gezonde voeding is bij de senioren meer een goede gewoonte dan een middel om gezond te blijven: ook al zegt 92% gezond te eten, doet slechts 43% dat bewust om gezond te blijven.

Opvallend hierbij is dat slechts 7% van de respondenten de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit haalt. De helft van de respondenten eet 1 à 2 porties groenten en fruit per dag, twee op de vijf eten er 3 à 4. De Hoge Gezondheidsraad raadt 5 porties per dag aan.

Sportschoenen gezondste medicijn

“Soms volstaat een gezonde levensstijl niet, en is bijsturing door een arts en/of met medicatie broodnodig. Zo is een hoge bloeddruk de belangrijkste voorspeller van hart- en vaatziekten. Eén op de drie volwassenen kampt met een verhoogde bloeddruk, en bij ouderen zijn dat er nog meer. ‘Maar de helft van hen weet dat niet eens. Dus: meet je bloeddruk én laat je behandelen. Ook je cholesterol- en bloedsuikerwaarden hou je maar beter in het oog,” vult Prof. Dr. Vanassche aan.

Op de vraag welke drie acties het meest bijdragen tot een lang en gezond leven, antwoordt 69% van de respondenten ‘actief blijven’. Na actief blijven volgen vriendschappen aangaan en onderhouden met 37%, leven in het nu, zonder na te denken over de toekomst met 32% en dankbaar zijn en geduld hebben met 28%.

Werner De Prins,  Country Division Head Pharmaceuticals en CEO Benelux bij Bayer: “Gezond ouder worden belangt ons allemaal aan. Bij Bayer werken we dag na dag aan meer effectieve en innovatieve oplossingen om van een gezonde oude dag te kunnen genieten met behoud van de levenskwaliteit. En ook hier is voorkomen beter dan genezen.”

Prof. Dr. Vanassche: “Veel mensen zijn op zoek naar hét middeltje voor een lang en gezond leven, maar dat bestaat niet. Het is de combinatie van verschillende bekende factoren. Wel bestaat er één medicijn dat fantastisch goed werkt; je verliest er gewicht door en verlaagt er je kans op een depressie, hart- en vaatziekten en een heleboel andere aandoeningen mee. Dat is een paar sportschoenen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.