Een studie onder leiding van UAntwerpen en UZA heeft aangetoond dat neuro-endocriene tumoren ontdekt en opgevolgd kunnen worden via genetisch materiaal in het bloed. Door de ontdekking kan dit type tumoren sneller gedetecteerd worden en zouden patiënten in de toekomst minder scans moeten ondergaan, zeggen de onderzoekers.
Neuro-endocriene tumoren zijn kankers die overal in het lichaam kunnen ontstaan, maar vooral voorkomen in de longen en het maagdarmstelsel. Deze tumoren werden vroeger beschouwd als zeer zeldzaam, maar nieuwe gegevens tonen aan dat ze vaker voorkomen dan gedacht. In het spijsverteringsstelsel zijn ze de tweede meest voorkomende kankers.
Een snelle diagnose is essentieel om genezing mogelijk te maken, maar vandaag worden de tumoren vaak te laat ontdekt. Daarom voerden onderzoekers van de UAntwerpen en het samenwerkingsverband voor neuro-endocriene tumoren NETwerk een studie uit. Via een eenvoudige bloedname detecteren ze genetisch materiaal van de tumor. Op basis van dit materiaal kunnen de onderzoekers het onderscheid maken tussen een neuro-endocriene tumor en andere types kanker.
Door de hoeveelheid genetisch tumormateriaal op te volgen, konden de onderzoekers voorspellen wanneer de kanker zou beginnen groeien. Met deze methode zouden patiënten minder scans moeten ondergaan, want vandaag worden de tumoren opgevolgd met beeldvorming.
De resultaten van de studie verschenen in het belangrijke vakblad Clinical Cancer Research. Timon Vandamme, auteur van de studie en coördinator van NETwerk, hoopt dat de methode snel kan ingevoerd worden. "Het is de eerste keer dat we genetisch materiaal van de tumor in bloed konden aantonen bij patiënten met neuro-endocriene tumoren."