Amerikaanse geneesmiddelenagentschap laat combinatie van vaccins toe voor boostershot

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA geeft toestemming voor het gebruik van verschillende vaccins voor Amerikanen die een boostershot tegen het coronavirus krijgen. Dat betekent dat één dosis met de vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna en Janssen gebruikt mag worden als derde prik.

De FDA keurde in september een derde prik met Pfizer/BioNTech goed voor 65-plussers en mensen die tot risicogroepen behoren. Dat Moderna en Janssen nu ook zijn toegestaan is volgens de toezichthouder omdat "de voordelen van een boostershot opwegen tegen de bekende risico's". Een topman van de FDA meldt woensdag ook dat een verlaging van de minimumleeftijd voor boostershots "in de toekomst mogelijkerwijs logisch zou zijn".

Het Witte Huis kondigde in augustus plannen aan voor een grote boostershotcampagne, destijds nog in afwachting van goedkeuring van de FDA en het Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC).

De Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) publiceerden vorige week een onderzoek waaruit bleek dat Amerikanen die oorspronkelijk een Janssen-vaccin kregen, een veel sterkere afweerreactie op covid-19 hebben na een zogenoemde boosterprik met Moderna of Pfizer-BioNTech dan na een booster met Janssen. Door de op woensdag verleende toestemming van de FDA kunnen de vaccins nu gemixt worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.