Akkoord over goedkope toegang tot anticoronapil van Pfizer

Pfizer heeft een akkoord afgesloten dat wereldwijd goedkope toegang verzekert tot zijn nieuwe coronapil, zo maakten de Amerikaanse farmaciegigant en de 'Medicijnen Patent Pool' van de Verenigde Naties bekend.

Concreet zal Pfizer geen royalty's ontvangen voor de verkoop van de pil in lage-inkomenslanden. In zogenaamde 'middeninkomenslanden' laat Pfizer de royalty's vallen zolang er sprake is van een bedreigende situatie voor de volksgezondheid. 

Alles samen gaat het om zowat 95 landen, goed voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Door het akkoord zullen generieke versies van de pil  geproduceerd kunnen worden, wat de beschikbaarheid fors zou moeten verbeteren. De pil, Paxlovid gedoopt, wacht momenteel nog op toelating om gecommercialiseerd te worden.

Het is de eerste maal dat Pfizer een dergelijk akkoord sluit in verband met een middel in de strijd tegen covid-19. Van zijn vaccin wilde het bedrijf geen goedkope versie toelaten, officieel omdat de productie erg ingewikkeld is en met de grootste zorg moet gebeuren. Maar volgens critici is die weigering mee verantwoordelijk voor de lage vaccinatiegraad in bijvoorbeeld Afrikaanse landen.

Eerder raakte bekend dat de antivirale pil van Pfizer het risico op ziekenhuisopname en overlijden met bijna 90 procent vermindert. "We moeten ervoor zorgen dat alle mensen -ongeacht hun levensomstandigheden- toegang hebben tot deze doorbraak", verklaarde Pfizer-topman Albert Bourla.

Concurrent Merck heeft ook een anticoronapil ontwikkeld, waarvoor het een gelijkaardig akkoord afsloot met de MPP.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.