Planbureau stelt inflatieverwachting naar boven bij

Het Planbureau verwacht dit jaar een inflatie van 3,3 procent, blijkt dinsdag uit de jongste vooruitzichten. Bij de vorige prognose in maart werd nog een gemiddelde jaarinflatie van 3 procent verwacht.

Ter vergelijking: vorig jaar bedroeg de inflatie 4,06 procent op jaarbasis, in 2022 was dat 9,59 procent. Voor volgend jaar wordt een gemiddelde jaarinflatie van 1,9 procent voorspeld.

De gezondheidsindex, die onder meer wordt toegepast voor de indexering van de lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen, zal dit jaar naar verwachting 3,4 procent bedragen en 2 procent in 2025. Vorig jaar lag dat percentage op 4,33 procent, in 2022 op 9,25 procent.

Deze maand wordt naar verwachting ook de spilindex overschreden, blijkt verder uit de prognose. Daardoor zouden de sociale uitkeringen in mei en de wedden van overheidspersoneel in juni met 2 procent stijgen. De laatste keer dat de spilindex werd overschreven, was in oktober vorig jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.