"Bedankt dokter!" (Wereldhuisartsendag)

De meerderheid van de artsen, 88 procent, heeft ondanks de coronamaatregelen de doorstart van hun praktijk op 4 mei als vlot ervaren. Dat blijkt uit een bevraging van huisartsenvereniging Domus Medica. Die lanceert vandaag naar aanleiding van Wereldhuisartsendag de Facebookcampagne: "Bedankt, dokter!"

Domus Medica startte begin vorige week een enquête onder haar leden, waarop een respons van 483 huisartsen kwam. Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat ongeveer 88 de doorstart van hun praktijk op 4 mei als vlot ervaarde.

Wel geeft 83 procent van de huisartsen aan dat het kalmer is dan normaal. "Ondanks alle campagnes en voorzorgsmaatregelen blijft de patiënt dus een medische setting mijden. Wij roepen daarom nogmaals onze patiënten op hun zorg niet langer uit te stellen", zegt Domus Medica.

Bovendien ervaart 45 procent van de huisartsen een mentale druk door de covid-19-situatie. Van die huisartsen geeft 47 procent aan dat ze de huidige druk nog minder dan twee maanden volhouden.

Financieel verllies

Uit de enquête blijkt verder dat 84 procent van de huisartsen zegt financieel verlies te lijden ondanks de compensatiemaatregelen van de overheden.

Huisartsen maken ook nog veelvuldig gebruik van de triagecentra en de testcentra. 71 procent van de huisartsen verwijst covid-19 patiënten voor wie een klinisch onderzoek nodig is, door naar de triagepunten en 71 procent van de huisartsen laat de testen uitvoeren in de opgerichte testcentra. Gemiddeld worden er per huisarts één à twee testen per dag afgenomen.

Wereldhuisartsendag

Naar aanleiding van de Wereldhuisartsendag, vandaag op 19 mei, wil Domus Medica de huisartsen in de bloemetjes zetten en hen danken voor hun grote inzet. De huisartsenvereniging lanceerde daarvoor de Facebookcampagne "Bedankt, dokter", die zoveel mogelijk gedeeld mag worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.