Patiënt overlijdt door cyberaanval in Duits ziekenhuis  

Een patiënt in kritieke toestand  kon niet op tijd geopereerd worden door problemen op de IT-afdeling na een cyberaanval in een Duits ziekenhuis. Het is de eerste keer in Europa dat een patiënt overlijdt door een dergelijke aanval. 

Cyberaanvallen zijn hoe langer hoe meer een gevaar voor ziekenhuizen en de gezondheid van hun patiënten. In maart waarschuwde het Centrum voor Cyberveiligheid in België ziekenhuizen voor ransomware. Een jaar geleden was de André Renard-kliniek in de provincie Luik het slachtoffer van een cyberaanval. 

In Duitsland eindigde een cyberaanval vorige week in een tragedie. De Duitse regering kondigde de dood aan van een patiënt in een ziekenhuis in Düsseldorf nadat de instelling het slachtoffer werd van een computeraanval. 

Cyberaanval verhindert ingreep 

Het ziekenhuis werd op 11 en 12 september verlamd door malware van het ransomware-type die de IT-infrastructuur blokkeerde: computers, mailboxen, connected tools, badge-systemen, toestellen in operatiekamers, en ga zo maar door. De patiënte, die in Düsseldorf met spoed geopereerd moest worden, stierf tijdens haar overplaatsing naar een ander ziekenhuis. 

Volgens de Duitse nieuwssite RTL trokken de misdadigers hun eis snel weer in. Ze wilden namelijk de Duesseldorf Heinrich Heine University treffen en niet in het ziekenhuis.  

15%van het budget voor informaticaveiligheid 

Volgens de site ‘cyberguerre.numerama.com’ maakten de criminelen gebruik van de kwetsbaarheid van de VPN producten van Citrix van eind 2019, gekend onder de naam CVE-2019-19871. Voor die kwetsbaarheid bestaan sinds januari 2020 patches.  

In Duitsland heeft de regering in een wetsvoorstel over de toekomst van de ziekenhuizen bepaald dat ten minste 15% van middelen moet worden gebruikt voor maatregelen om de informatiebeveiliging te verbeteren.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.