Geconnecteerd geneesmiddel om inname van geneesmiddelen te controleren

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft op 13 november de commerciële verdeling goedgekeurd van het allereerste geneesmiddel met een traceersysteem. “De Abilify MyCite-pil (een tablet aripiprazole) bevat een sensor die registreert of het geneesmiddel effectief is ingenomen”, aldus de FDA, die toelicht dat “dit product goedgekeurd is voor de behandeling van schizofrenie, acute manie en bipolaire stoornissen”.

Het tablet kan dus aangeven of de patiënt zijn medicatie goed inneemt en wanneer hij deze genomen heeft. De sensor van de pil bestaat uit koper, magnesium en silicium en geeft een geluidssignaal weer wanneer hij in contact komt met maagsappen. Dit signaal wordt opgevangen door een ontvanger (een patch) die wordt aangebracht op de borstkas. Deze patch stuurt de ontvangen informatie op zijn beurt door naar een mobiele applicatie.

De patiënt kan zo de inname van zijn medicatie opvolgen. De patch moet wekelijks vervangen worden. De behandelende arts kan, wanneer gewenst, connecteren met dit traceersysteem op een website die verbonden is met de app.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.