De Block: 3,25 miljoen voor gezondheidsapps

Maggie De Block wil volgend jaar een aantal gezondheidsapps testen en heeft daarvoor 3,25 miljoen euro veil.

De proefprojecten met gezondheidsapps passen in een gezamenlijke werf van Maggie De Block en Alexander De Croo. Met het uitbouwen van het wat pompeus klinkende 'Digital Health Valley' moedigen beide ministers investeringen en innovatie op vlak van digitale gezondheid aan. Het lijkt wat op een aankondigingspolitiek want de oproep voor projecten met gezondheidsapps wordt eind juni gelanceerd. Eén van de belangrijkste criteria waaraan de apps moeten voldoen, zijn privacy- en veiligheidsgaranties. Momenteel bestaat geen enkele regelgeving rond die apps, er is geen juridisch kader en een vergoedingsmodel voor zorgverleners ontbreekt. De proefprojecten moeten dat mee uittesten. Het project maakt deel uit van het actieplan e-gezondheid.

Maggie De Block: “De administratieve last voor zorgverstrekkers zal dalen want zij kunnen veel eenvoudiger en ook sneller de digitale informatie uitwisselen.

Alexander De Croo: “Ons land heeft altijd al een leidende rol gespeeld op vlak van innovatie in de gezondheidszorg. We moeten dezelfde leidersambities hebben op het vlak van digitale innovaties zoals we dat  voor biotech gedaan hebben.

Vijf domeinen

Zorgverstrekkers kunnen deze zomer  een proefproject indienen binnen een van de volgende vijf domeinen:

  • diabeteszorg;

  • geestelijke gezondheidszorg;

  • acute stroke-zorg;

  • cardiovasculaire zorg;

  • zorg voor patiënten met chronische pijn.

Vier criteria

De digitale toepassingen of apps zelf moeten voldoen aan volgende criteria:

  • Voldoende garanties voor de privacy en de beveiliging van de gegevens;

  • Mobiele apps en medische hulpmiddelen moeten integreerbaar zijn met elkaar en met de andere e-gezondheidsdiensten (EPD bijvoorbeeld);

  • Als een medisch hulpmiddel wordt gebruikt in het project, dan moet dit hulpmiddel het Europese CE-label hebben;

  • De digitale toepassing (bijvoorbeeld een app die uit je bloedwaarden afleidt dat je diabetes hebt) moet wetenschappelijk onderbouwd zijn.                                                                                    

De officiële lancering van de oproep komt er eind juni 2016 en zal gebeuren via een gloednieuwe website en nieuwsbrief e-gezondheid.  Minister De Block hoopt in december of ten laatste begin 2017 met de eerste m-health pilootprojecten te kunnen starten en heeft er dus een potje van 3,25 miljoen euro voor klaarliggen. Zo zal een cardioloog die de resultaten van een hartslag-app van zijn patiënt leest in de plaats van de hartslag te meten tijdens een consultatie, wellicht kunnen rekenen op terugbetaling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.