Imec en UGent ontwikkelen elektronische contactlens met artificiële iris

Onderzoekscentrum imec en de Universiteit Gent hebben vrijdag een prototype van een elektronische contactlens voorgesteld, die de menselijke iris perfect nabootst. De technologie kan een oplossing zijn voor mensen met een beschadigde of ontbrekende iris.

"We zijn ervan overtuigd dat de artificiële irislens alles in zich heeft om een gamechanger te worden in de oogheelkunde", zegt Luc Van den hove, CEO van imec. Om de slimme contactlens op de markt te brengen, zullen imec en UGent een nieuwe spin-off oprichten: Azalea Vision.

De elektronische contactlens die imec in samenwerking met UGent vrijdag voorgesteld heeft, is in staat om de bewegingen van de pupil perfect na te bootsen. Door middel van ultradunne elektronica, waaronder bijvoorbeeld een oogknipperdetector, kan de lens de hoeveelheid invallend licht regelen, maar ook de scherptediepte verbeteren, legt onderzoeksprofessor Andrés Vásquez Quintero (imec/UGent) uit. "Daarmee hebben we het potentieel aangetoond van een medische oplossing voor mensen met oogafwijkingen aan de iris, waarvan er wereldwijd zo'n 20 miljoen zijn."

De lens verbruikt weinig energie en kan draadloos worden opgeladen. De onderzoeksresultaten van de technologie werden vrijdag voorgesteld in het vakblad Nature.

Binnen enkele maanden zouden de onderhandelingen over de oprichting van Azalea Vision afgerond moeten zijn en kan de spin-off starten. In een volgende fase moet de elektronische contactlens nog klinisch getest worden, en moeten er nog bijkomende onderzoeken gevoerd worden. "Als alles goed gaat, zouden we de lens binnen drie à vier jaar op de markt kunnen brengen", zegt Herbert De Smet, onderzoeker aan de UGent en co-auteur van de paper in Nature.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.