Europees Parlement wil vertrouwen in het delen van data versterken

De hoeveelheid aan data die overheden, bedrijven en burgers produceren blijft spectaculair toenemen. Het Europees Parlement heeft woensdag in Straatsburg nieuwe wetgeving goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat deze data vlotter gedeeld wordt en meer beschikbaar worden voor start-ups en kmo's.

Met 501 stemmen tegen 12 stemmen (40 onthoudingen) gaf het parlement zijn fiat voor een compromis dat eerder met de lidstaten was bereikt over de verordening over datagovernance. Data worden aanzien als de grondstof van de nieuwe digitale economie. De verordening schept een kader dat het vertrouwen in het delen van deze gegevens moet versterken en zo een boost voor de data-economie moet vormen. 

"Al zeker 10 jaar hoor ik van bedrijven: we hebben geen data! Dit is een ernstig struikelblok voor ondernemerschap, onderzoek en innovatie", legt Geert Bourgeois (N-VA) uit. De voormalige Vlaamse minister-president wijst erop dat de achterstand op vlak van toegankelijke data tegenover de VS en China groot is en gevolgen heeft voor de Europese competitiviteit, welvaart en waarden. "Deze verordening is zonder meer een stap in de goede richting". 

De verordening bevat privacygaranties en instrumenten die burgers en bedrijven controle geven over de data die ze produceren. De tekst omvat ook regels die de neutraliteit van datamarkten waarborgen en maatregelen om het gebruik van bepaalde data door de overheid makkelijker te maken, zoals bijvoorbeeld het hergebruik van bepaalde gezondheidsgegevens voor onderzoek naar zeldzame of chronische ziekten.  

"Het gebruik van data is in het voordeel van veel sectoren, zoals landbouw en de gezondheidszorg maar ook andere bedrijven, consumenten, overheidsdiensten en onze samenleving in zijn geheel", reageert Tom Vandenkendelaere (CD&V). "De basis voor onze data-economie moet echter gestoeld zijn op vertrouwen. Daarom heeft het parlement aangedrongen op een duidelijk afgebakend toepassingsgebied, zodat er geen mazen zijn voor misbruik van data."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan Goris

    13 april 2022

    Heel veel hangt af van de definitie voor "misbruik van data" ...
    Subsidies gebruiken om, met al of niet anonieme gezondheidsdata, nieuwe producten te ontwikkelen,
    die tegen niet transparante prijzen met publiek geld (terug)betaald zullen worden ... is dat misbruik van data?
    Zonder "health data value chain" kan je geen correct (her)gebruik van gezondheidsdata en afgeleiden definieren tussen alle betrokkenen