Wetenschappelijk onderzoek via app?

Onderzoek naar de doeltreffendheid van behandelingen bij patiënten is cruciaal, maar staat hoe langer onder hoe meer druk. Het Julius Centrum van het UMC Utrecht kreeg veertig miljoen euro Europese subsidie om te onderzoeken hoe klinisch onderzoek toekomstproof gemaakt kan worden met behulp van nieuwe technologieën.

“De manier waarop we al vijftig jaar klinisch onderzoek doen, sluit niet meer aan bij deze tijd. Daarom gaan we samen met 31 Europese partners onderzoeken hoe we met de inzet van nieuwe technologieën - zoals apps en sensoren - sneller, betaalbaarder, patiëntvriendelijker én efficiënter onderzoek kunnen doen”, zegt onderzoeksleider Rick Grobbee, professor klinische epidemiologie en oprichter van het Julius Centrum en Julius Clinical van het UMC Utrecht.

Wereldwijd wordt er ervaring opgedaan met  het gebruik van nieuwe technologieën in klinische studies. “Maar die ervaringen zijn nog niet met elkaar vergeleken en geanalyseerd. Daar gaan we eerst naar kijken. Als we bijvoorbeeld ontdekken dat een online benadering en video-uitleg goed werken om patiënten te vinden en enthousiast te maken om mee te doen aan ons onderzoek, dan integreren we dat in onze opzet”, zegt Mira Zuidgeest, onderzoeker bij het UMC Utrecht en associate director Innovatie bij Julius Clinical.

Toekomstproof onderzoek
Het gebruik van nieuwe technologieën, zoals apps, sensoren en consulten via videoverbinding, maakt het voor patiënten niet alleen eenvoudiger om mee te doen aan een onderzoek. En de kans op betrouwbare antwoorden is groter.

Daarnaast kunnen nieuwe technologieën zorgen voor heel wat kostenbesparing en tijdwinst zorgen. “Wanneer een onderzoeker in het ziekenhuis een test doet, dan moeten de gevonden waarden in de computer worden ingevoerd en worden gecontroleerd door een ander. Zo zijn de regels. Maar als een draagbaar apparaat direct een dergelijke waarde meet en doorstuurt naar de onderzoeker, dan is die controle misschien niet meer nodig.”

Het UMC Utrecht hoopt met dit onderzoek een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke vernieuwing van het klinisch onderzoek. “We zijn het er allemaal over eens: de oude manier is op termijn niet houdbaar, maar hoe de toekomst eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Wij willen een toekomstbestendig alternatief voor de huidige aanpak van klinisch onderzoek. Daarom werken we intensief samen met alle betrokkenen: regelgevers, farmaceutische industrie, patiëntenverenigingen, zorgverleners en kleine en middelgrote ondernemingen in de zorg”, aldus Grobbee.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.