Telegeneeskunde in Frankrijk: verplichte uitrusting in de apotheek

Nadat over het avenant telegeneeskunde al werd onderhandeld met de artsen, is het nu aan de apothekers om er hun zegen over te geven. “Er zijn twee uitrustingsniveaus: een verplicht en een optioneel”, zegt Philippe Gaertner, voorzitter van de Fédération des syndicats pharmaceutiques de France (FSPF). Naast een privacyruimte moeten apotheken voortaan ook zijn uitgerust met een computer, een beeldscherm, een beveiligde e-maildienst, een vergrotingscamera, een videoconferentiesysteem en aangesloten meetapparatuur (weegschaal, bloeddrukmeter, glucosemeter, thermometer, stethoscoop, waarschijnlijk ook een oximeter…).

Als optie komen daarbij: een otoscoop, een dermatoscoop, een elektrocardiograaf… “Al deze apparaten moeten uiteraard betrouwbaar zijn. Geschikt voor een consultatie op afstand, maar ook interoperabel tussen de ontvangers (huisarts, ziekenhuis) en de zenders (apotheker). Bedoeling is om uiteindelijk apothekers in het hele land uit te rusten met deze telegeneeskundemiddelen”, aldus Gilles Bonnefond, voorzitter van de Union des syndicats de pharmaciens d’officine (USPO).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.