Smartphone en genetica ter verbetering van malariapreventie

Een recente studie van de Harvard and Johns Hopkins School of Public Health en Oxford's Department of Tropical Medicine toont aan dat epidemiologie op basis van mobiliteitsgegevens van smartphones en genetische gegevens van de parasiet,  medicijnresistente klinische uitingen van de infectie kan voorkomen.

De traject van besmette personen tussen twee endemische gebieden beperkt de impact van lokale gezondheidszorgmaatregelen, wat de problematiek van "parasitaire invoer" fundamenteel maakte in landen die besmettelijke ziekte willen elimineren.

Daarom sprong een studie in het oog van wetenschappers met verschillende achtergronden, waaronder Harvard and Johns Hopkins Schools of Public Health en de afdeling Tropical Medicine van Oxford University. Ze ging over de ontwikkeling van preventiestrategieën in verband met mobiele gezondheid.

De onderzoekers combineerden traditionele epidemiologische gegevens over parasitaire genetische gegevens en geanonimiseerde smartphonedata met bewegingen van getroffen individuen om de verspreiding te meten van verschillende soorten malaria-veroorzakende parasieten in het zuidoostelijke deel van Bangladesh.

De auteurs stelden dat het er vooral om ging om te zien hoe de stammen die resistent zijn tegen de behandeling met geneesmiddelen zich lokaal verplaatsen en of ze van buitenaf komen: deze methodologie zal de autoriteiten in staat stellen om hun inspanningen voor ziektepreventie beter te richten.

"Dit is een bewijs van hoe geaggregeerde gegevens kunnen worden gebruikt ten behoeve van de samenleving", zegt onderzoeker Geoffrey Canright.

> Lees ook:UAntwerpen en imec kopen supercomputer die 2 biljard berekeningen per seconde aankan

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.