Nederland: nieuwe covid-test inzetbaar in november

Breathomix, een Nederlands bedrijf in Leiden, ontwikkelde een blaastest die snel kan vaststellen of iemand geen corona heeft. Het bedrijf kreeg al duizenden aanvragen uit binnen- en buitenland, maar de test zal eerst gebruikt worden in Nederland en vanaf volgende maand. 

De negatieve uitslag van de blaastest, de uitvoerig getest werd, is nu al heel betrouwbaar, zo zei de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.  

Internist-infectioloog dr. Geert Groeneveld van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) demonstreerde de werking van de blaastest van Breathomix eerder deze maand. De test kijkt of de lucht die iemand uitademt de aanwezigheid van het coronavirus toont. Het toestel geeft de uitslag onmiddellijk. 

“Je hebben al duizenden aanvragen gehad uit binnen- en buitenland”, zegt bestuurslid van Breathomix Rianne de Vries. “Van horecabedrijven en ook van individuen.” Het bedrijf gaat nog niet op de verzoeken in. Eerst wordt samen met het ministerie en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) gekeken hoe de test in Nederland ingezet kan worden. “Er is testschaarste in Nederland, dus we gaan de test eerst hier inzetten”, aldus de Vries. 

Minister De Jonge zei ook dat een andere nieuwe test, ontwikkeld door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO, meteen kan worden ingezet in Amsterdam en daarna in de rest van Nederland. Het gaat om de LAMP-test (Loop-mediated Isothermal Amplification) die binnen drie kwartier tot een uur een uitslag geeft. Eerder werd al bekend dat deze snelle coronatest net zo betrouwbaar is als de klassieke PCR-test. 

Lees ook : 

Imec en UZ Leuven werken aan snelle covid-test 

Een ademhalingstest om thuis influenza A / B en Sars-CoV-2 op te sporen 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.