Onderzoeker ontwikkelt app MemoryHome als geheugenpaleis voor dementen en hun omgeving

Kasper Bormans (30), onderzoeker aan de Leuven School for Mass Communication Research (KU Leuven), heeft donderdagavond in Leuven de app MemoryHome voorgesteld waarmee hij de communicatie tussen personen met dementie en hun omgeving wil verbeteren. Hij presenteerde tevens het boek 'Een nieuw geheugenpaleis' waarin hij een en ander toelicht. Elk boek bevat een unieke code om met de applicatie aan de slag te gaan.

In de app wordt informatie opgeslagen over zichtbare objecten in het huis van de persoon met dementie zoals een tafel, fornuis, schilderij of bed en gekoppeld aan positieve herinneringen aan dierbare personen. Het is bedoeling dat de betrokkene zelfstandig of samen met bijvoorbeeld hulpverleners, mantelzorgers en familieleden met behulp van de app dagelijks deze route afleggen. Deze wandelingen geven ook aanleiding tot nieuwe gespreksonderwerpen en creëren mogelijkheden om elkaar op een andere, verrassende manier te herontdekken.

"Het doel van deze unieke methode is om mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde context te houden of deze vertrouwder te laten aanvoelen. Het verhoogt niet alleen hun welbevinden, maar spoort hen bovendien aan om actief in beweging te komen. Deze techniek speelt in op het vermogen tot visuele beeldvorming waarvan we weten dat het een van de hersengebieden is die later in het ziekteproces wordt aangetast. We hebben ons hiervoor laten inspireren door een eeuwenoude techniek waarbij je in gedachten door een vertrouwde route loopt om bijvoorbeeld je weg te vinden, te studeren of lijstjes te memoriseren", aldus Bormans.

Met deze publicatie en boek is Kasper Bormans niet aan zijn proefstuk toe. Eerder schreef hij over dementie al het boek 'Wat Alz?' en creërde hij 'Het Spel van de Verbeelding' waarmee hij op een speelse manier de communicatie met mensen met dementie wil optimaliseren. Dit spel, dat met twee of meer kan gespeeld worden en geen winnaar of verliezer kent, bestaat uit 165 kaarten op basis waarvan de deelnemers luchtige verhalen dienen te vertellen, verbanden leggen en mekaar hierbij telkens aanvullen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Els Herpels

    25 januari 2019

    Beste

    Wat is de bedoeling van de app ? Dat de persoon met dementie nog zelfstandig zijn weg vindt in huis ? Als ik het goed begrijp moet de persoon ook nog kunnen werken met een tablet. Dan kan dit gebruikt wordt in de beginnende fase van dementie.
    Ik probeerde op het werk het spel Wat Alz uit. Zelfs bij bewoners zonder dementie bleek dit nog erg moeilijk. Ik heb het spel eens individueel gespeeld met een bewoner, waarbij ik een aantal kaartjes op tafel legde en haar dan een verhaal liet vertellen dat moest beginnen met "er was eens". Het verhaal dat ze maakte was grappig onsamenhangend. Ik moest er wel telkens op letten dat ik het kaartje dat ze al gebruikt had, wegnam, zoniet ging ze telkens terug naar datzelfde kaartje.
    Ik geef vormingen over dementie en over geheugentraining en zou graag "thuis" zijn in de geheugenpaleizen, maar op dit moment vind ik het nog erg moeilijk om het effectief te gebruiken.
    Mvg
    Els