Mobile Health: een eerste evaluatie van 26 proefprojecten in België

Vanaf eind oktober kunnen bedrijven hun mobiele apps voor publicatie voorleggen aan het Mobile Health Belgium platform. En patiënten, zorgverstrekkers en zorgprofessionals kunnen er informatie inwinnen over de voorgestelde apps. Voldoen ze aan de huidige wet- en regelgeving? En wat met de interoperabiliteit, de capaciteit van de mobiele apps om te interageren met andere digitale apps die gebruikt worden in de gezondheidszorg? En komen de apps in aanmerking voor terugbetaling in het kader van een verruimde toepassing?

In afwachting legt het platform Mobile Health Belgium een eerste bilan voor van 26 proefprojecten die in detail voorgesteld werden  (helaas niet in beide landstalen, zie verder) in zeven therapeutische domeinen: strokezorg, diabeteszorg, chronische pijn, geestelijk gezondheidszorg, cardiovasculaire aandoeningen, een combinatie van voernoemde zorgdomeinen, oncologie, slaapapneu…

eHealth proefprojecten

Het Actiepunt 19 van het plan gaat specifiek in op mobile health en wil onder meer medische apps een structurele plaats geven in het Belgische zorglandschap. De proefprojecten moeten het in de eerste plaats mogelijk maken om de pijnpunten van het zorgsysteem te identificeren alsook het kader dat nodig is om de apps te integreren in de gezondheidszorg.

Van de 98 voorstellen weerhield een werkgroep van experts eind 2016  24 voorstellen in verschillende domeinen van de gezondheidszorg. De 24 projecten werden begin 2017 opgestart en aan het einde van het jaar geëvalueerd. Op basis van die ervaringen werd een validatiemodel uitgewerkt.

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van feedback op die proefprojecten:  

- 3S-Homecare-CHR Sambre et Meuse voor de behandeling van patiënten met type 1-diabetes. De patiënten vinden dat dit soort follow-up het mogelijk maakt om beter te ‘luisteren’ naar symptomen. Dat leidt op zijn beurt tot de preventie van glycemieschommelingen. Men stelt een betere interactie vast tussen zorgverstrekkers en patiënten en een snellere reactie wanneer de parameters van de patiënt niet goed zijn.

- Projet  Insuffisance cardiaque (CHU Liège – CHR Citadelle – Inter Partner Assistance ). De patiënten zijn meer therapietrouw, ondanks de technische problemen. De app zorg niet voor tijdswinst maar biedt wel meer doeltreffendheid en een betere behandeling.   

- Project BPCO (CHU Liège – CHR Citadelle – Inter Partner Assistance).  Leidt tot een daling van het angstgevoel bij een derde van de patiënten. Er is geen tijdwinst maar de follow-up kan tot een aanzienlijk voordeel leiden voor de patiënten en een betere bewustwording van de ziekte. Daarnaast is er ook sprake van een daling van de zorgkosten (vermeden ziekenhuisopnames en een betere outcome voor angst- en depressiestoornissen). Maar dat alles kan niet zonder de validatie van het technisch materiaal door het medisch team.  

- Telemetrie bij de behandeling van patiënten met een slaapapneu syndroom in het CHU Liège. In deze studie werd voor de oplossing AirView van het bedrijf ResMed gekozen. Elke dag stuurt het toestel de gegevens die ’s nachts geregistreerd werden door. De tevredenheidsscore van patiënten bedraagt 7,6/10), die van het medisch team 90%.  

- ‘Diabetes on the run’, (Thuisverzorging in solidariteit vzw - Sovervlag vzw - Bond Moyson/de voorzorg - MLOZ Solidariteit voor het Gezin en InterPartner Assistance).  Dit project wil de follow-up van diabetespatiënten verbeteren. Er waren connectieproblemen en de patiënten moeten wennen aan het gebruik van de app, maar ze waren tevreden. Nu zal er werk gemaakt worden van video-oproepen.

- Dolora@home  (AZ Groeninge - HAK zuid West-Vlaanderen - Witgeelkruis West-Vl. - Bond Moyson). Een project dat ijvert voor de autonomie van patiënten met chronische pijn. Niet minder dan 89% van de patiënten is tevreden over het verloop van de behandeling. Verder blijkt er ook een positief effect te zijn op de follow-up van het geneesmiddelengebruik om de pijn te bestrijden.

- Project voor de 24/7 monitoring van vitale lichaamsfuncties in de thuiszorg van het AZ Turnhout. De artsen konden onder meer gegevens inzamelen voor de aanpassing van de behandeling.

> U kunt de volledige evaluatie van alle projecten raadplegen in onderstaande PDF.

STROKEZORG 

DIABETESZORG 

CHRONISCHE PIJN 

GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG 

CARDIOVASCULAIRE AANDOENINGEN 

COMBINATIE VAN BOVENSTAANDE ZORGDOMEINEN 

ONCOLOGIE, SLAAPAPNEU EN COPD 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.