Het connected toilet is een feit

© Koen Kas - Linkedin

Het Israëlische bedrijf Olive Diagnostics kreeg zopas groen licht van Europa voor Olive KG , een handsfree, niet-invasief, op AI gebaseerd optisch toestel voor 100% passieve urineanalyse dat op elk toilet past. De gebruiker hoeft niets aan zijn gedrag te veranderen. Hij wordt geïdentificeerd door middel van een Bluetooth-signaal dat wordt uitgezonden door een horloge dat verbinding maakt bij het naderen van het toilet. De oorspronkelijke doelmarkt was de bewaking op afstand van oudere personen, en er zijn al enkele tientallen apparaten geïnstalleerd in instellingen voor begeleid wonen in Israël en Nederland, waar het bedrijf al vertegenwoordigd is.

Een spectrometer op heel hoge snelheid vergelijkt het lichtspectrum dat elke vloeistofdruppel binnenkomt met het spectrum dat dezelfde druppel verlaat. De hiervoor ontwikkelde technologie is niet te gevoelig voor achtergrondruis, wat een voordeel is in vergelijking met meer conventionele spectrometers. Het toestel registreert informatie over rode bloedcellen, eiwitten, nitrieten en de pH van de urine. De tool berekent moleculaire concentraties met behulp van originele algoritmen en registreert ook het volume, de druk, de frequentie en de kleur van de urine. Deze real-time gegevens worden beveiligd volgens de eisen van de RGPD en HIPPA (beveiligingsnormen van de VS). Het wordt via de cloud naar de behandelende arts gestuurd. 

Er werd een klinische studie uitgevoerd om het vermogen van het systeem om proteïnen in de urine op te sporen te evalueren. De gevoeligheid (80%) en specificiteit (95,5%) bleken vergelijkbaar met die van de traditionele test-strips (respectievelijk 80% en 95%). Maar de gevoeligheid van het slimme toilet neemt toe met het aantal dagelijkse urinelozingen en kan 98,7% gevoeligheid en 100% specificiteit bereiken. 

Met het slimme toilet kan de patiënt niet alleen continu worden gevolgd, maar kunnen ook afwijkingen worden opgespoord lang voordat de symptomen optreden. Denk bijvoorbeeld aan urineweginfecties of niersteenvorming. Zo kunnen vervolgens preventieve of therapeutische maatregelen worden genomen. 

Zo kan men voorkomen dat bepaalde aandoeningen het stadium bereiken waarin een ziekenhuisopname noodzakelijk wordt. Via het connected horloge kan de gebruiker ook gewaarschuwd worden voor veranderingen of afwijkingen en kan er basisadvies worden gegeven, zoals bijvoorbeeld meer drinken om de hydratatie te verbeteren. 

De voordelen van vroegtijdige opsporing van afwijkingen voor de gezondheid en de follow-up van oudere en zelfs jongere patiënten zijn duidelijk, vooral omdat de methode niet-invasief is.

Het onderzoek op het gebied van spectrometrie en biochemie wordt voortgezet op basis van de nieuwste kennis, kunstmatige intelligentie en analysetechnieken. Uit een snelle literatuurstudie blijkt dat andere toestellen van hetzelfde type worden bestudeerd. Een daarvan is specifiek gericht op glucosedetectie voor de bewaking van diabetespatiënten (1). Een andere, veel complexere, analyseert zelfs ontlasting(2).

 • Referenties 

  1. Ghosha D. et al. Intelligent Toilet System for Non-invasive Estimation of Blood-Sugar Level from urine. IRBM 2020; 41(2): 94-105. Doi: 10.1016/j.irbm.2019.10.005.

  2. Park S-m et al. A mountable toilet system for personalized health monitoring via the analysis of excreta. Nat Biomed Eng. 2020; 4(6): 624-635. Doi: 1038/s41551-020-0534-9.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  17 november 2022

  Staat er nen app op om door te spoelen ?

 • Marc NEEFS

  19 oktober 2022

  Wat is de kostprijs???