CoronAlert app actief vandaag: wat wordt verwacht van de huisarts?

De Belgische CoronAlert applicatie is vanaf vandaag, 30 september, beschikbaar voor de hele bevolking. Een brief van de Cocom (gemeenschappelijke gemeenschapscommissie Brussel) die onlangs naar de professionals in de gezondheidszorg is gestuurd, herinnert aan de basisprincipes van het systeem en geeft aan wanneer artsen het systeem gaan gebruiken.

Deze informatieve brief van de Cocom aan professionals in de gezondheidszorg herinnert aan de basisprincipes van het systeem, die aangeven wanneer artsen in het spel komen. De gebruiker die een risicocontact heeft gehad, zal gevraagd worden contact op te nemen met zijn huisarts als hij corona-achtige symptomen vertoont; als hij asymptomatisch is, zal hij een code kunnen verkrijgen om een screeningtest uit te voeren en een quarantainecertificaat (verstuurd door het contacttracingcentrum).

"Wanneer een arts een Covid-19 test voorschrijft, vraagt hij of de patiënt de Coronalert applicatie gebruikt", legt de Brusselse overheid uit. "Als dat zo is, wordt de patiënt gevraagd te klikken op "Genereer code". De patiënt moet dan aangeven of de symptomen al dan niet aanwezig zijn en de datum waarop die symptomen zich voordoen. De app toont vervolgens de testcode en de datum van besmetting. De arts kan deze informatie dan op het covid-19-formulier invullen: rapporteer het en vraag een laboratoriumanalyse aan."

Drie velden

Het betreffende formulier (Verklaring en verzoek om laboratoriumanalyse bij vermoeden COVID19 ) bevat ter herinnering drie in te vullen velden: de Coronalert identificatiecode (17-cijferige code weergegeven door de Coronalert app van de patiënt), de datum van besmetting CoronAlert (zichtbaar op hetzelfde scherm) en de ontvangst van een waarschuwing via de Coronalert app: ja/neen. "Door de code van de app aan de test te koppelen, ontvangt de patiënt het testresultaat, positief of negatief, direct in de app."

De huisartsen kunnen ook de referentiesite "Tracking info tegen corona" ("Artsen" tabblad) raadplegen Er is ook een site die de toepassing CoronAlert beschrijft en een brochure voor patiënten.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.