KU Leuven Instituut voor Artificiële Intelligentie uit de startblokken 

Artificiële intelligentie is per definitie een multidisciplinair onderwerp dat al jaren bestudeerd wordt aan de universiteit. Leuven. AI, het gloednieuwe KU Leuven Instituut voor AI, bundelt de krachten. 

“In de jaren tachtig zette de KU Leuven sterk in op het onderzoek naar AI. We hebben de moed gehad om een master in te richten: in Europa was alleen Edinburgh ons voor. Vandaag telt de richting ongeveer 300 studenten. Dankzij die vroege interesse hebben we een sterke internationale reputatie opgebouwd”, zegt AI-directeur en computerwetenschapper Luc De Raedt. 

Concreet zullen labo’s verbonden aan Leuven AI onder meer een deel van het Vlaams impulsprogramma Artificiële Intelligentie uitvoeren. Het plan bevat een jaarlijkse investering van 32 miljoen euro en is gericht op onderzoek, industriële implementatie, ethiek en opleiding. 

Performantere productiefaciliteiten en werkomstandigheden, betere gezondheids- en ouderenzorg, efficiënter transport, meer toegankelijke en gepersonaliseerde onderwijsprogramma’s, grotere openbare veiligheid… Het potentieel van AI oogt indrukwekkend. 

"Wetenschappers moeten ook nuanceren: de hype is groot, maar het loopt allemaal niet zo’n vaart. Eerlijk: er zijn meer dingen die we niet kunnen dan dingen die wel kunnen. Al willen commerciële bedrijven als Google, Facebook, Amazon en DeepMind het anders laten uitschijnen. Als wetenschapper moet je dan een beetje tegengas geven”, aldus De Raedt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.