Schitterende site om praktijkvariaties te bestuderen: healthybelgium

Op de medicomut werd de site http://www.gezondbelgië.be toegelicht. Daar staan al enige tijd de indicatoren op – maar nu wordt het nog een stuk interessanter met pakken info over praktijkvariatie, signaleren ons zowel Roel Van Giel (AADM) als Marc Moens (Bvas).

Wel werkte de Nederlandse versie nog niet toen we ze uitprobeerden voor het stukje praktijkvariatie. Maar de Engelse is de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen: https://www.healthybelgium.be/en/medical-practice-variations

Neem nu appendectomie of carpal tunnel syndroom: per arrondissement kun je er variaties bekijken. De wetenschappelijke verenigingen moeten die gegevens nu verfijnen en ermee aan de slag te gaan zodat niet-verklaarbare praktijkvariaties kunnen worden weggewerkt. Nu gaat het alleen om de feitelijke voorstelling. “Uiteraard mag het niet bij de voorstelling van die verschillen alleen blijven”, vindt Roel Van Giel die al denkt aan bijsturing in de toekomst via financiering.

De site is het resultaat van een samenwerking tussen Riziv, Sciensano en de FOD Volksgezondheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.