Epihunter-app filmt "stille" epileptische aanvallen bij kinderen

De Hasseltse start-up epihunter voegt het automatisch filmen van epileptische aanvallen toe in zijn app voor detectie van aanvallen. Eerder werkte de app al met een headset die hersengolven registreert. Tim Buckinx uit Hasselt ontwikkelde de app voor zijn 14-jarige zoon met "absence-epilepsie" of "stille" epilepsie, waarbij aanvallen door het kind of de omgeving niet worden opgemerkt.

Epihunter introduceert de automatische video-opname van een absence-aanval in zijn app, waarbij een loop-opnamefunctie werd ingebouwd die ook de 30 seconden voorafgaand aan de aanval bevat. Volgens de Hasseltse start-up kan de nieuwe functionaliteit een doorbraak vormen voor zowel kinderen en volwassenen met epilepsie als voor hun familie en artsen. Epihunter verkreeg intussen de C E-markering als een medisch hulpmiddel van Klasse I.

"Het toevoegen van video bij aanvalsdetectie kan de manier veranderen waarop neurologen en epileptologen de frequentie van epileptische aanvallen en het effect van therapie beoordelen en documenteren", zegt dr. Sándor Beniczky, hoofd Clinical Neurophysiology bij het Danish Epilepsy Centre.

Naar schatting één op de honderd mensen heeft epilepsie, terwijl één op de drie ondanks medicatie toch oncontroleerbare en onvoorspelbare aanvallen heeft. Het typische beeld van motorische aanvallen, die zich manifesteren als herhaalde automatische bewegingen en bewusteloosheid, is echter niet de enige vorm van epileptische aanvallen.

"Zo lijdt één op de zeven mensen met epilepsie, meer dan 9 miljoen mensen wereldwijd, aan aanvallen waarbij ze niet op de grond vallen. In plaats daarvan lijken hun hersenen tijdens een aanval op pauze te gaan en zullen ze voor zich uit staren en in slow motion reageren. Absence-aanvallen, ook wel 'petits mals' genoemd, kunnen van enkele seconden tot enkele minuten duren", vertelt Tim Buckinx, oprichter van epihunter en vader van een zoon met absence-epilepsie.

De absences zijn dus zeer moeilijk op te merken en kunnen in het dagelijkse leven tot veel miscommunicatie en frustratie leiden. De nieuwe videofunctionaliteit moet voor een doorbraak zorgen. "Video is een hoeksteen in diagnose en therapie-optimalisatie. Een video van de momenten voorafgaand aan een aanval is van het grootste belang voor de behandelende arts", zegt dr. Alexander Rotenberg, neuroloog aan het Boston Children's Hospital en universitair hoofddocent neurologie aan de Harvard Medical School.

Epihunter lanceerde in 2018 een eerste oplossing voor het detecteren, loggen en signaleren van absence-aanvallen in realtime. Daarmee kon de impact van aanvallen in klaslokalen, op het werk en thuis worden verminderd. Bovendien is dankzij de aanvullende Companion-app de historiek van aanvallen consulteerbaar op de smartphone, waardoor de gegevens tijdens bijvoorbeeld medische consulten gedeeld kunnen worden. "Terwijl onze eerste oplossing gericht was op het zichtbaar maken van absence-aanvallen in realtime en het beschikbaar maken van een objectief overzicht van aanvallen, neemt de toevoeging van video veel rapporteringsdruk weg bij de ouders en het gezin", legt Buckinx uit.

> Lees ook :  Start-up Epihunter lanceert oplossing voor detectie verborgen aanvallen van epilepsie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.