eHealth: twee nieuwe projecten aanvaard door Interministeriële conferentie volksgezondheid

Op de laatste Interministeriële conferentie volksgezondheid voor de verkiezingen, gaf de vergadering toestemming voor de cofinanciering, samen met de federale en gefederaliseerde overheden, van twee nieuwe eHealth projecten.

Op de laatste Interministeriële conferentie volksgezondheid voor de verkiezingen, gaven leden toestemming voor de cofinanciering, samen met de federale en gefederaliseerde overheden, van twee nieuwe eHealth projecten, met name de oprichting van eHealth testcentra voor de validatie van tools en het opstarten van een periodische studie naar het gebruik van eHealth bij zorgverstrekkers en -gebruikers en hun verwachtingen terzake.

Interoperabiliteit

Het eerste project, eHealth Test Centers ,moet de validatie van tools testen om hun compatibiliteit te kunnen garanderen met eHealth normen en interoperabiliteit. “Het is belangrijk dat software en andere tools getest worden, ook op hun interoperabiliteit. Ze moeten gebaseerd zijn op internationale standaarden en compatibel zijn op de binnen- en buitenlandse markt om doeltreffend te kunnen communiceren”, zegt een van de betrokkenen. Wat de financiering betreft gaat het om een budget van 375.000 euro, volgens de klassieke verdeelsleutel: de federale overheid (300.000 euro), Vlaanderen (37.500 euro), het Waalse Gewest/de Franse Gemeenschap (30.000 euro), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (6.750 euro) en de Duitstalige Gemeenschap (750 euro)

Concrete tools voor artsen

Het tweede project, Evaluation adoption eHealth, wil periodisch kwalitatieve gegevens verstrekken over het uitrollen, het gebruik en de verwachtingen inzake eHealth bij zorgverstrekkers en gebruikers. “Prioritair is het investeren in concrete, gebruiksvriendelijke tools. Huisartsen, specialisten, verpleegkundigen, ook in de thuiszorg en zelfs artsen op spoeddiensten moeten dezelfde toepassingen kunnen gebruiken in real time. En al die artsen en andere betrokkenen moeten ook opmerkingen kunnen maken om de tools te verbeteren op basis van de ervaringen van de gebruikers.” Wat de financiering betreft wordt de gebruikelijk sleutel toegepast: de federale overheid (400.000 euro), Vlaanderen (50.000 euro), het Waalse Gewest / de Franse Gemeenschap (40.000 euro), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (9.000 euro) en de Duitstalige Gemeenschap (1.000 euro) of een totaalbudget van 500.000 euro.

Artsen verontrust

Een andere vraag die aangekaart wordt, is die naar de verantwoordelijkheid van de artsen en ander personen die informatie delen. Het is overigens een feit dat hoe langer hoe meer betrokkenen zich vragen stellen bij dat ‘delen’ en eventuele lekken. “Er is een grijze zone als het op de verantwoordelijkheid aankomt. Dat aspect moet uitgeklaard worden om huisartsen en specialisten die zich zorgen maken gerust te kunnen stellen.”

Voor de beide projecten worden externe partners gevraagd.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.