Ongewenste bijwerkingen: 30% meer meldingen door nieuwe tool

In januari opende het FAGG een nieuwe toepassing voor artsen om bijwerkingen gemakkelijker te kunnen melden. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen stelt vast dat het aantal meldingen door zorgverleners sinds de lancering van de tool met ongeveer 30% is gestegen.

De nieuwe toepassing, die een ongewenst neveneffect signaleert, is gebruiksvriendelijker. Een vereenvoudigde toegang kwam er onder andere door het  DocCheck systeem te verwijderen en door compatibiliteit met smartphones en tablets - en door de codering te vergemakkelijken dankzij dropdown menu's of de mogelijkheid om de operatie te onderbreken. Het FAGG zei dat het hoopt dat het aantal waarschuwingen hierdoor zal toenemen.

Bijna 6 maanden later lijken we, ondanks covid-19, op de goede weg. "Het aantal meldingen van bijwerkingen door beroepsbeoefenaars uit de gezondheidssector is duidelijk gestegen (ongeveer 30%) sinds de lancering van de onlinetoepassing", aldus het FAGG. Het is duidelijk merkbaar (zie grafiek) dat de cijfers vanaf de lockdown met de helft zijn gedaald, om daarna weer een tijdje te stijgen. Het Agentschap wijst erop dat het aandeel van de kennisgevingen via de toepassing (in vergelijking met andere transmissiemiddelen) "zeer hoog was vanaf het begin" en "zeker vanaf het moment van de lockdown". Bovendien is dit aandeel "ook hoger dan via het oude portaal".

ALL HCP: alle meldingen door beroepsbeoefenaars uit de gezondheidssector; VONS HCP: meldingen via de online toepassing voor beroepsbeoefenaars; Portal: meldingen via het oude meldingsportaal - Bron: FAGG, juni 2020

En aan de kant van de patiënt? De meldingen nemen toe na de update van de applicatie voor hen in januari "maar er is geen groot effect van de lockdown zoals bij meldingen van professionals". Ook hier neemt het aandeel van patiëntenmeldingen die via de webapplicatie binnenkomen toe, in vergelijking met e-mail of post.

Wat als we "uitzoomen" om de dingen op de lange termijn te bekijken? "In de loop der jaren hebben onze deskundigen een geleidelijke toename van de meldingen van patiënten vastgesteld [de mogelijkheid bestaat sinds 2012, red.] en een daling van de meldingen van de beroepsbeoefenaars, hoewel ze in 2020 weer lijken toe te nemen ondanks de covid-19-crisis", vat het FAGG samen. Al bij al gaat het totale aantal meldingen in stijgende lijn en is het tussen 2012 (550) en 2020 bijna verdubbeld (door extrapolatie over 12 maanden, 992).

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.