Elektronisch voorschrift: een maand uitstel voor EMD’s die niet klaar zijn voor Recip-e V4

Maandag boog de medico-mut zich over de implementatie van de software van voor de V4 voor Recip-e, zo zegt Luc Herry, vice-voorzitter van de BVAS. Een eerste uitstel voor conformiteit met de software van huisartsen volstond niet. Het Riziv verlengt de deadline tot eind oktober.

“De EMD's moesten de nodige aanpassingen krijgen om, voor het elektronisch voorschrift, verbinding te kunnen maken met Recip-e met V4-connectoren”, zegt dr. Herry. Zonder in details te treden is V4 een nieuwe versie van V2 . Een van de implicaties is dat een apotheker geen toegang meer heeft tot een verlopen e-voorschrift, waarbij Recip-e zorgt voor de controle van de duur van het voorschrift, de validering en het terugtrekken van verlopen voorschriften. 

“In principe moesten die aanpassingen plaatsvinden op 1 juni. Vanwege de covid-crisis is de deadline verlengd tot 1 oktober. Maar inmiddels blijkt dat de ziekenhuissoftware zich heeft aangepast, maar dat dit niet het geval is voor alle software die huisartsen gebruiken”, aldus dr. Herry. “Het Riziv stuurde een brief naar de huisartsen waarin ze zeiden dat ze nog een maand extra de tijd hadden. Is dat niet genoeg, dan moeten artsen terugvallen op het Paris-systeem (Prescription & Autorisation Requesting Information System)”. Dat is de online service die door Riziv werd ontwikkeld om een voorschrijver (huisarts, specialist, tandarts, verloskundige) in staat te stellen om elektronische voorschriften aan te maken buiten het EMD. Volgens dr. Herry is er in elk geval een verharding van de toon van de overheid aan het adres van laatkomers. “Het gaat er om dat huisartsen beschermd worden.” 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.