E-health: “toegang voor iedereen”

Minister Didier Gosuin en patiëntenverenigingen willen alle Brusselaars de mogelijkheid geven om hun gezondheid in eigen handen te nemen en de kwaliteit van het Brusselse zorgsysteem te verbeteren. Vandaag zijn 737.527 Brusselaars ingeschreven in het Brussels Gezondheidsnetwerk.

Bijna één persoon op de tien in het Brussels Gewest heeft nog nooit een computer gebruikt. In tijden van EMD’s en e-health is een geneeskunde met drie snelheden een realiteit op het terrein. “We zijn ons bewust van het probleem en we willen artsen en patiëntenverenigingen sensibiliseren en we willen vooral de kloof dichten omdat e-health kansen biedt om de gezondheidszorg duurzaam te verbeteren”, zeggen ministers bevoegd voor het Gezondheidsbeleid, Didier Gosuin en Guy Vanhengel. Samen met het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) doen ze een oproep voor projecten om de digitale kloof te dichten.

60% van de bevolking
“Met de creatie van het e-gezondheid.brussels platform in 2016 speelt het Brussels Gewest een voortrekkersrol op het vlak van e-health, en dat zowel in België als op internationaal vlak. Vandaag zijn 737.527 Brusselaars ingeschreven in het Brussels Gezondheidsnetwerk, wat meer dan 60% van de Brusselse bevolking is en tien keer meer dan in 2014”, aldus minister Didier Gosuin. 

“Zelfs mensen die geen zin of tijd hebben moeten we aanmoedigen om alle informatie over de eigen gezondheid te raadplegen in hun elektronisch gezondheidsdossier. Of, op zijn minst, om hun toestemming te geven aan dokters en zorgverstrekkers om hun gegevens elektronisch in te kijken”, zegt minister Vanhengel.

Vandaag is er bij de bevolking, en soms ook in de zorg, een gebrek aan enthousiasme. Te weinig betrokkenen begrijpen het belang van e-health voor de verbetering van de kwaliteit van de zorg. De federaties van patiëntenverenigingen, LUSS en het Vlaams

Patiëntenplatform (VPP) steunen dan ook de oproep om de digitale kloof te bestrijden en de autonomie van alle Brusselaars te bevorderen wat het beheer van hun gezondheidsgegevens betreft. Twee van die projecten zullen geselecteerd worden en op een financiering kunnen rekenen van elk 25.000 euro. “Het is essentieel dat elke patiënt toegang heeft tot zijn medisch dossier. De digitale kloof kan de ongelijkheid in de zorg nog doen toenemen”, zo zegt Sophie Wellens van LUSS, de Franstalige federatie van patiëntenverenigingen.

Alle betrokkenen zijn zich bewust van de rol van het gedeeld medisch dossier dat, ook voor meer kwetsbare patiënten, bijvoorbeeld soms overbodige onderzoeken kan vermijden. De projecten moeten de toegang tot digitale tools verbeteren en ook de uitwisseling van gegevens om de transmissie van kennis te bevorderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.