CVA: Zebra Academy rust vier ziekenwagens uit voor Brussel en Antwerpen

Sinds vorige donderdag circuleren in Brussel en Antwerpen ziekenwagens uitgerust met telegeneeskunde van de Zebra Academy voor een betere behandeling van CVA-patiënten. Twee patiënten konden al verzorgd worden dankzij de nieuwe service.

De Zebra Academy is een van de 26 Mobile Health proefprojecten die door minister De Block weerhouden werden. Het betreft een initiatief van neurologen van de VUB en het UZ Brussel om de behandeling van strokepatiënten te verbeteren al voordat ze aankomen en opgenomen worden in het ziekenhuis. Vier ziekenwagens werden uitgerust met de telegeneeskunde van de spin-off Zebra Academy in samenwerking met het UZ Brussel en het UZ Antwerpen.

In Brussel bevinden de ziekenwagens zich bij de brandweer naast het UZ Brussel, aan het Saint-Luc ziekenhuis in Woluwe en aan de Bergensesteenweg in Anderlecht. In Antwerpen staat de ziekenwagen die geleverd werd door AMBUCE zich bij het UZ Antwerpen. En binnenkort is het de beurt aan het Hopital Erasme en de Cliniques universitaires Saint Luc.

Een studie die gecoördineerd wordt door dr. Laetitia Yperzeele ( Neuroloog – UZ Antwerpen) moet aantonen wat de toegevoegde waarde is van het project op het vlak van klinische resultaten en kostenreductie.

Zoals u hier eerder al kon lezen is de factor ‘tijd’ essentieel bij de behandeling van stroke en telt elke minuut. De telegeneeskunde-oplossing van de Zebra Academy en de VUB en de neurologen van het UZ Brussel die aanvankelijk gefinancierd werd door Innoviris wil de behandeling van CVA-patiënten verbeteren en dat van zodra de patiënt zich in de ziekenwagen bevindt.

Bastien Ritzen, CEO van Zebra Academy geeft tekst en uitleg. De tool bestaat uit twee delen: de hardware in de ziekenwagen en het webplatform. De hardware bestaat uit een audio-video camera, een ID-kaartlezer en een bluetoothconnectie. Ik krijg vaak de vraag waarom eerder de ambulance dan het ziekenwagenpersoneel uitgerust wordt met de nodige hardware. Het antwoord op die vraag is eenvoudig: omdat ze zorgverstrekkers eerst en vooral de patiënt moeten verzorgen. De hardware werd zo bedacht dat er zo weinig mogelijk interactie nodig is met het ziekenwagenpersoneel zodat die tijd hebben voor het allerbelangrijkste: zorg dragen voor de patiënt en niet voor de technologie. Zo hoeft het personeel in de ziekenwagen alleen op een knop duwen om de hardware op te starten. De camera en het scherm zijn zo geplaatst dat directe communicatie tussen de patiënt en de arts op afstand mogelijk is.

De ziekenhuisarts kan de patiënt in de ziekenwagen contacteren, basisgegevens van de patiënt registreren (naam, voornaam, tijdstip van het incident) en concrete hulp bieden wat beslissingen betreft op basis van zestien wetenschappelijk gevalideerde vragen om te weten te komen of het wel degelijk om een CVA gaat en indien ja om de ernst ervan te evalueren. Dankzij die gegevens kan de arts en eerste diagnose stellen en eventueel een behandeling instellen. Het verslag wordt automatisch gedeeld met het ziekenhuispersoneel dat werk kan maken van de organisatie van de zorg om zoveel mogelijk tijd te winnen: de patiënt inschrijven, de neuroloog van wacht verwittigen, de radioloog, enz.

Voor Bastien Ritzen is de opstart in Brussel en in Antwerpen heel belangrijk. “Het opstarten van het project is een uitdaging op zich omdat het om het resultaat gaat van een gezamenlijke inspanning -het hele afgelopen jaar- van het medisch korps en de Zebra Academy. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat we de nieuwe dienstverlening kunnen aanbieden aan Belgische patiënten en wij kijken er naar uit om onze ervaringen met de telegeneeskunde in ziekenwagens te delen met de neurologen die deelnemen aan het project.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.