Virtuele coaches en activiteitsensor voor betere hartrevalidatie

Voor het onderzoek werden zestien patiënten hartrevalidatie willekeurig verdeeld in twee groepen: een testgroep  (mHealth ) en een controlegroep. De patiënten van de eerste groep kregen een Fitbit sensor, gepersonaliseerde aanbevelingen om te stappen en twaalf weken toegang tot interactieve telegeneeskunde met een revalidatiespecialist.

“We weten dat patiënten die hartrevalidatie volgen en die therapietrouw zijn, daar een significant klinisch voordeel van ondervinden”, zo zegt fysioloog Brian Duscha, Duke University Medical Center - Durham,  in een video die deel uitmaakte van de voorstelling van de studie . “Het is zaak om dat voordeel te behouden in de tijd”.

Na een follow-up van twaalf weken bleek de fysieke conditie -gemeten op basis van de  maximale zuurstofopname- of VO2 max- in de controlegroep gedaald te zijn met 8,5%, terwijl die in de testgroep gemiddeld gestegen was met 4,7%  (p≤0,05). Daarnaast daalde het aantal minuten lichaamsbeweging per dag in de controlegroep en werd het aantal behouden en zelfs opgedreven in de  mHealth-groep. De combinatie van interne (de sensor) en externe incentives (de coach) bleek een ‘winning team’ te zijn. “Je hebt sympathieke politie om je pols en je weet dat de arts een oogje in het zeil houdt”, aldus Duscha.

Een van de patiënten van het programma,  Angela Hicks, duikt ook op in de video. Volgens haar helpen de ‘rappels’ niet alleen om dagelijks  haar aantal stappen te zetten, maar ook om gezondere voedingsgewoonten aan te nemen. Meestal krijgen revalidatiepatiënten bij het verlaten van het ziekenhuis het advies om gezonder te aan eten, maar of dat dat ook daadwerkelijk gebeurt worden zelden gecontroleerd. “Mijn virtuele coach leerde me hoe ik me kon motiveren. Ik houd van de plaatselijke keuken -het Zuiden van de VS- maar die keuken is heel vet en zout. Daar heb ik inmiddels komaf mee gemaakt. Tenzij heel af en toe”.


Brian D. Duscha, Lucy W. Piner, Mahesh P. Patel, Karen P. Craig, Morgan Brady, Robert W. McGarrah, Connie Chen, William E. Kraus. Effects of a 12-week mHealth program on peak VO 2 and physical activity patterns after completing cardiac rehabilitation: A randomized controlled trial. American Heart Journal, 2018; 199: 105 DOI: 10.1016/j.ahj.2018.02.001).

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.